• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Neppe ‘bezorg’-app trekt bankrekeningen leeg

Iedere week horen we wel weer van een nieuwe manier waarop cybercriminelen geld ontfutselen bij nietsvermoedende consumenten. Bijvoorbeeld over grootschalige Whatsapp-fraude in Oost-Nederland. Nu kwam het bericht naar buiten over een virus-app die op uw telefoon geïnstalleerd wordt wanneer u op een link klikt. Talloze Android-gebruikers werden recent slachtoffer van deze geïnfecteerde app. Achter de schermen registreert deze app het gebruik van uw online bankomgeving, het kan zelfs wijzigingen doen in uw betaalopdrachten zonder dat u er erg in heeft. Wanneer u denkt uw huur te betalen of de energierekening over te maken spekt u dus eigenlijk de bankrekening van brutale criminelen.

Neppe ‘bezorg’-app trekt bankrekeningen leeg

 

Dat gebeurt mij niet, denkt u vast. Maar de dieven worden echt steeds slimmer. De app wordt op uw telefoon geïnstalleerd wanneer u op een link klikt om een bestelling te traceren. In deze tijd bestellen we zoveel online, dat we regelmatig vergeten wat er ook alweer onderweg was. Vooral Android gebruikers lopen risico, bij deze telefoons is het namelijk mogelijk om een app te installeren door het volgen van een link. Bij Apple-telefoons (iOS) kunnen apps alleen geïnstalleerd worden vanuit de officiële app store.

Hoe kom ik erachter of mijn telefoon geïnfecteerd is? 

Volgens RTL Nieuws kun je zien of je geïnfecteerd bent door op je telefoon naar de instellingen te gaan. Daar klik je op ‘Apps en meldingen’ en daarna op ‘Alle apps bekijken’. Krijg je op dit scherm geen enkele app te zien? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk door het virus getroffen.

U krijgt het virus is niet zomaar van de telefoon af. Vaak is er maar één oplossing terugbrengen naar de fabrieksinstellingen. Dit is een rigoureuze maatregel die uw hele telefoon wist. Mogelijk ook al uw foto’s, berichten en andere apps. Maar, dat is nog altijd een betere optie dan criminelen uw bankrekening laten plunderen.

Wees extra waakzaam 

Klik niet zomaar op linkjes van UPS, DPD of PostNL. Deze links worden 9 van de 10 keer ook niet via sms verstuurd. Bij twijfel, niet klikken. Als u echt iets besteld heeft en het is onderweg, dan verschijnt het vanzelf wel aan uw deur.

Krijgt u een verdacht sms’je van een vriend of familielid? Bel ze dan even op om te verifiëren of het bericht echt door hen gestuurd is.

Meer informatie? 

Wilt u meer weten over cybercrime en hoe u zich hiertegen kan beschermen? Neem eens contact op met een van onze specialisten. Dit kan via [email protected] of bel 0578 699 760 voor het maken van een (digitale) afspraak. We helpen u graag.


Afbeelding: Betaalvereniging Nederland


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven