• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Niet alle zakelijke risico’s zijn meer verzekerbaar

Bent u ondernemer? Dan loopt u risico’s. Van aansprakelijkheid tot goed werkgeverschap en ziekteverzuim, van voorraden en transport tot milieuschade etc. Deze risico’s hoeft u niet altijd zelf te dragen. Met het verzekeren van uw zakelijke risico’s kunt u een deel van het potentiële probleem bij een verzekeraar neerleggen.

Niet alle zakelijke risico’s zijn meer verzekerbaar

Aan de andere kant worden verzekeraars vandaag de dag steeds voorzichtiger en kritischer met het verzekeren van bijzondere of waardevolle risico’s. En neemt het aanbod in verzekeraars steeds verder af door overnames en fusies. Zo heeft Nationale Nederlanden zeer recent Delta Lloyd gekocht en neemt zij binnenkort ook verzekeraar Reaal over.

Lastige risico’s worden lastiger te verzekeren

Door overnames kunnen verzekeraars de kosten laag houden en meer rendement maken. Maar hierdoor wordt de concurrentiepositie tussen verzekeraars kleiner en de keuzemogelijkheden voor klanten steeds beperkter. Dat dit ongunstig is voor ondernemers merken wij vooral bij risico’s die lastig te verzekeren zijn. Het vinden van een passende verzekeringsoplossing met een acceptabele premie wordt steeds moeilijker. Zo zijn taxi- en koeriersbedrijven bijvoorbeeld lastig te verzekeren. De auto’s moeten de weg op en het verzekeren is een must, dus als dat niet lukt ontstaan er grote problemen.

Steeds meer een eenheidsworst

We zien in verzekeringsland steeds meer schaalvergrotingen. Veel verzekeraars die tientallen jaren geleden actief waren in Nederland bestaan als naam nog steeds, maar zijn een onderdeel van een grotere organisatie geworden. Zo zijn onder meer Interpolis, Centraal Beheer, Avero en FBTO allemaal onderdeel van Achmea. Vaak is de voorkant (de bedrijfsnaam en uitstraling) verschillend, maar is de achterkant (de risicoacceptatie-machine) dezelfde. Door samenvoegingen kunnen immers kosten worden bespaard. Maar dit is nadelig voor u. Specifieke risico’s kunnen hierdoor onverzekerbaar worden. Waardoor er dus steeds minder ruimte is voor maatwerk. De grootste verzekeraars worden te dominant.

Verzekeraars stellen strenge normen

Niet alleen taxi- en koeriersbedrijven hebben moeite met verzekeren. Ook bijvoorbeeld de foodsector (vlees- en visverwerkende industrie) en recyclingbedrijven lopen hier tegen aan. Dit is een groot probleem voor de continuïteit van deze bedrijven. Zij moeten zich – zover mogelijk – dus nog meer richten op preventie. De verzekeraars die grote risico’s nog wel verzekeren stellen ook zeer strenge preventie-eisen. De eisen kunnen overdreven lijken, maar het niet naleven van deze eisen kan zeer grote gevolgen hebben. Verzekeraars gaan bij schade namelijk controleren of aan de eisen is voldaan. Zijn de eisen onvoldoende nageleefd? Dan keert de verzekeraar niet uit. In het verleden stelden verzekeraars zich bij schades soepel op, maar deze tijden zijn voorbij. Een goed ingericht en georganiseerd bedrijf met weinig schades, kan jarenlang goed verzekerd worden.

Dagelijkse praktijk

Ook lopende polissen zijn niet heilig. Wij verwachten dit najaar veel wijzigingen in lopende polissen. Niet alleen kunnen bepaalde risico’s uit de voorwaarden geschreven of geclausuleerd worden, ook de premie’s worden aangepast op de toenemende schadelast. Verzekeraars laten hiermee zien op welke klantgroep hun focus ligt. Alle risico’s die hierbuiten vallen worden gestandaardiseerd. Bij Veldhuis Advies kijken we voor onze klanten altijd naar mogelijke alternatieven tegen een acceptabele premie, maar soms zijn die lastig te vinden. Helaas komt het steeds vaker voor dat wij moeten adviseren de premieverhoging maar te accepteren. Uiteraard doen wij er ook dit najaar weer alles aan om te zorgen dat onze klanten weer goed verzekerd het nieuwe jaar in gaan.

Maatwerk is noodzakelijk

Door de verharding van verzekeraars is een goed onderbouwd advies nog belangrijker geworden. Bij het verzekeren moet ook rekening worden gehouden met de eisen van de verzekeraars. Het is niet meer alleen een kwestie van de premies vergelijken en kiezen voor de goedkoopste oplossing. Voor een goed advies en een goede inkoop van verzekeringsproducten is een ruim aanbod nodig. Gelukkig zijn er momenteel een aantal buitenlandse verzekeraars die de mogelijkheden onderzoeken om hun werkzaamheden uit te breiden naar Nederland. Hopelijk gaan deze, vaak specialistische, partijen de Nederlandse markt betreden en krijgen ondernemers hierdoor weer meer mogelijkheden.

Een goed zakelijk advies nodig?

Bij Veldhuis Advies hebben we veel expertise in huis. Niet alleen verzekeren we vaak grote, waardevolle risico’s, ook hebben we veel kennis in huis over de nieuwste verzekeringen zoals cyberrisk. En onze adviseurs denken ook met u mee over preventie. Geen vraag is te groot of te klein. Neem gerust contact met ons op via [email protected] of bel 0578-699789. We helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven