• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1
Schenkingsvrijstelling eigen woning

Ook volgend jaar nog gebruik maken van de jubelton? Doe in 2022 nog een (kleine) deelschenking.

Tot eind 2022 mag u nog maximaal €106.671 belastingvrij schenken voor de eigen woning. In 2023 is de schenkingsvrijstelling eigen woning al fors lager. Deze wordt dan beperkt tot € 28.947,-. Vanaf 2024 wordt de jubelton helemaal afgeschaft. Toch kunt u komend jaar nog profiteren van de jubelton, als u dit jaar nog een (kleine) deelschenking doet.

Ook volgend jaar nog gebruik maken van de jubelton? Doe in 2022 nog een (kleine) deelschenking.

Wat houd de jubelton in?

Tot eind 2022 mag u nog maximaal €106.671 belastingvrij schenken voor de eigen woning. Aan uw kind, uw kleinkind of aan anderen. De schenking moet gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van een eigen huis. Aflossen van de hypotheek mag ook. De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. De schenker kan ook extra voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld dat de schenking in mindering komt op de erfenis. Of de partner van uw (klein)kind kan worden uitgesloten. De regeling is ingewikkeld. En vaak gaat het om grote bedragen. Daarom is het belangrijk de schenking goed vast te leggen in een schenkingsovereenkomst. Dat kan een akte van de notaris zijn, maar dat hoeft niet. U kunt hiervoor ook zelf een schenkingsovereenkomst opstellen. De Belastingdienst kan hiernaar vragen als bewijsstuk.

Wat gaat er veranderen?

De jubelton wordt in 2024 afgeschaft. In 2023 is de schenkingsvrijstelling eigen woning al fors lager. Deze wordt dan beperkt tot € 28.947,-. Dit bedrag is dan gelijk aan de vrij besteedbare, belastingvrije schenking die ouders aan hun kinderen mogen doen. Het kabinet wil met de maatregel de woningmarkt verbeteren en vermogensongelijkheid verminderen. Starters met vermogende ouders hebben meer voordeel van de schenkingsvrijstelling dan starters met ouders met minder geld en dit beïnvloed de kansen op de huidige woningmarkt teveel.

Gespreid schenken blijft deels mogelijk

Het was altijd mogelijk om de eigenwoningschenking over drie jaar te spreiden. Het kabinet wil een spreiding over twee jaar blijven toestaan, zolang het laatste deel in 2023 wordt geschonken. Dat houdt in dat u uw eigenwoningschenking in 2023 nog vrijgesteld kunt aanvullen tot € 106.671,- aan dezelfde begiftigde. De voorwaarde is dat u in 2022 al wel aanspraak maakt op de vrijstelling. Dus dat u dit jaar nog een deelschenking doet of heeft gedaan.

Let op: De Belastingdienst heeft op 30 november op haar site bekend gemaakt, dat u wel dit jaar al een deelschenking dient te doen om volgend jaar nog aanspraak te maken op het volledige vrijstellingsbedrag van € 106.671,-. Maar dat daarbij het drempelbedrag niet gehaald hoeft te worden. In feite mag u dus dit jaar € 1,- schenken, zolang dit bij de aangifte schenkbelasting maar wordt aangemerkt met bestemming eigen woning en daar ook daadwerkelijk aantoonbaar aan wordt besteed. Ook het rest bedrag dat u in 2023 vervolgens schenkt, moet dan deze aanmerking krijgen.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven