• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Pensioencommunicatie. Be good and tell it!

Veel werkgevers hebben een uitstekende pensioenregeling die een behoorlijk deel van de loonruimte opslokt. Pensioen is fiscaal gezien namelijk uitgesteld loon. Pensioenpremie is dus eigenlijk loon dat u als werkgever aan uw werknemers uitkeert. De werknemers kunnen er niet nu maar pas later, op hun pensioendatum, over beschikken. Het gaat in veel gevallen om behoorlijk veel loon. Als je aan een werknemer vertelt hoeveel van zijn loon er naar de pensioenregeling gaat, zijn veel werknemers verrast. Ook de hoogte van de eigen bijdrage blijken trouwens niet veel werknemers te kennen.

Pensioencommunicatie. Be good and tell it!

Communiceer over pensioen aan werknemers

Waarom is pensioencommunicatie over het pensioen van uw werknemers voor u als werkgever belangrijk? In de eerste plaats omdat u tevreden werknemers wilt hebben. Tevreden werknemers staan beter in het leven en presteren beter. Worden de economische tijden weer beter dan kan een goede regeling van het pensioen ook een arbeidsvoorwaarde zijn waarmee u als werkgever een werknemer aan uw onderneming kunt binden. Ook om werknemers te behouden kan de bekendheid van goede pensioenvoorwaarden van belang zijn.

Pensioen en bruto/netto salaris

Stel u de volgende situatie voor: een van uw beste werknemers gaat naar uw concurrent omdat deze een hoger bruto salaris biedt. Uiteindelijk blijkt de werknemer netto hetzelfde over te houden omdat uw onderneming een premievrije pensioenregeling kent (of één met een lage eigen bijdrage), terwijl bij het andere bedrijf een hoge eigen bijdrage moet worden betaald. Ook komt het voor dat uw arbeidsvoorwaarden mét de pensioenregeling de werknemer meer te bieden heeft dan de arbeidsvoorwaarden van uw concurrent zonder pensioenregeling. Jammer dat uw werknemers deze feiten vaak niet kennen… Pensioencommunicatie is hierin de oplossing.

Helaas wordt in het totale pensioenbudget goede pensioencommunicatie vaak vergeten of als een te hoge kostenpost gezien. Jammer, want goed communiceren over pensioen heeft veel voordelen en is in verhouding vaak slechts een beperkt deel van het totale pensioenbudget.

"Mijn stelling is dat pensioencommunicatie deel zou moeten uitmaken van het totale budget van het pensioen binnen de onderneming"

Vragen over de aanpak van pensioencommunicatie? Neem contact met ons op.

Wellicht zijn er ook allerlei verplichtingen vanuit de diverse wetten om goed over het pensioen te communiceren maar dat beschouw ik als een zwaktebod. Afdwingen van pensioencommunicatie is vaak helemaal niet nodig als wij als specialisten maar voldoende in staat zijn om de werkgever te overtuigen van het nut (en de noodzaak?) van goede pensioencommunicatie.

Bron: Pensioen.com

Gerelateerde berichten

Scroll naar boven