• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Pensioenen mogelijk in 2022 al geïndexeerd door nieuwe regels

Door een wijziging in het financieel toetsingskader pensioenfondsen kunnen pensioenfondsen vanaf 1 juli 2022 onder voorwaarden gebruik maken van nieuwe indexatie-regels. Kort gezegd, het wordt pensioenfondsen makkelijker gemaakt om de pensioenen te indexeren/verhogen.

Pensioenen mogelijk in 2022 al geïndexeerd door nieuwe regels

Indexeren al mogelijk vanaf 105% dekkingsgraad

Onder deze nieuwe regels is indexeren bijvoorbeeld mogelijk vanaf een beleidsdekkingsgraad van 105%. Een pensioenfonds onderbouwt het besluit om te indexeren onder andere met de verwachting de pensioenen te verhuizen naar het nieuwe pensioenstelsel. En het belang van indexatie voor (gewezen) deelnemers en gepensioneerden. Of en wanneer een pensioenfonds indexeert is aan het pensioenfonds zelf, helaas heeft u daar zelf weinig invloed op.

De nieuwe regels kunnen (met terugwerkende kracht) al over 2022 worden toegepast. Ook gelden deze regels voor de toeslagbesluiten over 2023.

Pensioenen al jarenlang niet verhoogd

De afgelopen jaren zijn de meeste pensioenen niet verhoogd. Wanneer prijzen en kosten gelijk blijven is dat niet zo’n probleem, maar dat kunnen we zeker niet zeggen momenteel. De inflatie is dusdanig hoog dat iedereen het merkt in zijn of haar portemonnee.

Het indexeren van de pensioenen zou een verzachting zijn voor gepensioneerden. Hoewel de meeste pensioenfondsen al wel hebben aangegeven dat ze de koopkracht niet helemaal kunnen repareren. Daarvoor is de inflatie simpelweg te hoog.

Wie profiteert er als er geïndexeerd wordt?

Maar wie gaat er het meest profiteren van de indexatie? Moet iedereen die in het fonds zit profiteren of wordt er alleen verhoogd bij mensen die al mét pensioen zijn. Het lijkt logisch om gepensioneerden eerst te compenseren, aangezien zij de waarde van hun aanvullende pensioen hebben zien dalen de afgelopen jaren.

Maar iemand die bijna de pensioenleeftijd heeft bereikt, zal toch ook graag zien dat zijn of haar pensioenaanspraak wordt verhoogd. En iemand van 40 zal ook denken: waarom ik niet en zij wel?

Hoe is uw pensioen geregeld?

Heeft u inzicht in uw persoonlijke situatie bij pensionering? Hoe ziet uw financiële plaatje eruit? Wij helpen u graag in het krijgen van inzicht en overzicht. Neem contact op met onze financieel planners voor het maken van een afspraak. Mail [email protected] of bel 0578 211 000. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven