• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Prinsjesdag 2021: De belangrijkste punten voor ondernemers

Is de miljoenennota het wel waard om conclusies uit te trekken wanneer het er een is van een demissionair kabinet? Een terechte vraag die veel ondernemers zich stellen. Dat is ook wel terug te zien in de belangrijkste punten uit de troonrede en de gepresenteerde begroting. Dit jaar geen groot aangekondigde plannen. Toch hebben we de meest opvallende punten op een rij gezet voor u.

Prinsjesdag 2021: De belangrijkste punten voor ondernemers

 

De Nederlandse economie herstelt snel

We groeien flink. Gevolg hiervan is wel dat de coronasteun voor de meeste sectoren volledig stopt. Het is even afwachten wat dit gaat doen met de bedrijven die lange tijd teerden op de overheidssteun. De verwachting is dat de werkloosheid onder werknemers iets zal stijgen in 2022 als gevolg van bedrijven die het toch niet redden.

Er wordt ingezet op verduurzaming

Jaarlijks wordt 400 miljoen extra uitgetrokken. Dat extra geld is onder meer bestemd voor nieuwe duurzame energieprojecten, voor meer hulp bij het overbruggen van onrendabele investeringen en voor verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Van het extra geld gaat 200 miljoen per jaar naar de SDE++-regeling. Bedrijven kunnen hier een beroep op doen om projecten uit te voeren om hun CO2-uitstoot te verlagen. Het geld is bovendien geen sigaar uit eigen doos, want het wordt niet bekostigd uit een verhoging van de Opslag Duurzame Energie.

Verhoging tariefgrens vennootschapsbelasting

De grens tussen de eerste en de tweede schijf in de vennootschapsbelasting wordt vanaf 2022 verhoogd naar € 395.000 (€ 245.000 in 2021). De tarieven blijven wel gelijk: 15% en 25%.

Afbouw zelfstandigenaftrek

Als zelfstandig ondernemer kunt u in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. U mag dan een vast bedrag van uw winst aftrekken. De zelfstandigenaftrek is een belangrijke aftrekpost voor ondernemers met een eenmanszaak. Vanaf 2020 wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd om hiermee het verschil in fiscale behandeling tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen. De afbouw wordt vanaf 2021 versneld: tot en met 2027 wordt de aftrek verlaagd met € 370 per jaar en per 1 januari 2028 met € 390 per jaar. Uiteindelijk daalt de aftrek naar € 3.240 in 2036. De zelfstandigenaftrek bedraagt € 6.310 in 2022.

Pensioenakkoord

Er wordt weinig tot niets gezegd over pensioenen in de nota voor 2022, wel gaan veel pensioenuitvoerders verder met de stap richting overgang op het nieuwe pensioenstelsel. We vertelden hier al eerder over op deze site. Lees dat artikel hier.

Meer informatie

Tot zover de belangrijkste en meest opvallende punten uit de miljoenennota voor 2022. Heeft u vragen over de pensioenplannen en wat dit voor uw organisatie kan betekenen, neem dan contact op met een van onze financiële specialisten. Mail [email protected] of bel 0578 – 211000 voor het maken van een digitale afspraak.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven