• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Proef met versoepelde hypotheekeisen voor duurhuurders gestart

Nederland kent ongeveer 350.000 duurhuurders die meer dan een derde van hun netto besteedbaar inkomen aan huur besteden. Eén derde van deze groep is jonger dan 35 jaar. Deze starters zitten vast in bijvoorbeeld een duur appartement in het centrum, maken maandelijks veel geld over naar de huurbaas, maar komen toch niet in aanmerking voor een hypotheek voor de door hun gewenste woning. Met de huidige huizenprijzen is het voor hen zonder hulp bijna onmogelijk om een koopwoning te komen.

Proef met versoepelde hypotheekeisen voor duurhuurders gestart

Met een goede onderbouwing een hogere hypotheek

Dat deze huurders niet in aanmerking komen voor een hogere hypotheek, heeft te maken met de inkomensnormen die bedoeld zijn om huizenkopers te beschermen tegen overkreditering. Maar geldverstrekkers mogen van deze normen afwijken, wanneer dat goed te onderbouwen is.

Uitzondering

Een aantal geldverstrekkers heeft nu samen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor de groep van duurhuurders zo’n uitzondering vastgesteld. Het idee achter de proef is dat wanneer je gewend bent om maandelijks een hoge huur te betalen, je ook in staat moet zijn om op dat niveau hypotheeklasten te kunnen dragen. Er zijn wel een aantal strikte voorwaarden waar je aan moet voldoen. Raadpleeg daarvoor uw hypotheekadviseur.

Onzeker gevoel

Duurhuurders die liever een eigen huis zouden kopen, missen vermogensgroei door niet te profiteren van de waardestijging van een woning. Zeker in de huidige markt gaat het om vele tienduizenden euro’s. Maar er zijn ook niet-financiële gevolgen. Zo krijgt dertig procent een onzeker gevoel over de toekomst, ervaart 38% stress en geeft 9% zelfs aan niet verder te kunnen met het opbouwen van hun leven.

Meer informatie?

Wilt u een huis kopen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw hypotheek? Neem contact op met onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Zij voorzien u graag van inzicht en overzicht in uw financiële situatie. Mail [email protected] of bel 0578 211 000. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven