• Persoonlijk advies
 • Alle kennis in huis
 • Complete oplossingen
 • Volledig ontzorgd
 • klantwaardering 9,1

Reisadviezen aangepast, hoe zit dat met uw reisverzekering?

Tijdens een persconferentie werd  door demissionair minister Hugo de Jonge aangekondigd dat per 15 mei het reisadvies van een aantal landen wijzigt van oranje naar geel en groen. Dit is goed nieuws voor doorgewinterde vakantiegangers, maar hoewel dit lijkt op een terugkeer naar het 'normaal', zijn we er nog niet. De situatie in vakantiebestemmingen kan per dag verschillen en aangepast worden door zowel Nederland (adviezen met kleurcodes) als uw land van bestemming (coronamaatregelen ter plaatse). Op vakantie gaan brengt op dit moment toch de nodige risico's met zich mee, het is belangrijk dat te onthouden en in ieder geval rekening te houden met het volgende:

Reisadviezen aangepast, hoe zit dat met uw reisverzekering?

Wanneer u afreist naar een gebied met geel reisadvies

 • Een land met reisadvies kleurcode geel betekent dat u op moet letten. Er zijn coronabesmettingen geconstateerd en er zijn daardoor veiligheids- of gezondheidsrisico’s. De situatie in een land kan snel veranderen. Wanneer het aantal besmettingen toeneemt en het reisadvies van de overheid gaat op oranje, dan verwacht uw verzekeraar dat u het gebied zo snel mogelijk verlaat. U kunt er echter niet standaard vanuit gaan dat uw reisverzekeraar repatriëring regelt of vergoedt. Neem contact op met uw reisorganisatie of alarmcentrale voor hulp. Als u geen actie onderneemt, dan loopt u kans dat u niet meer gedekt bent middels uw reisverzekering. Neem daarom altijd contact op met uw reisverzekeraar als u van mening bent dat u het gebied niet op een veilige manier kunt verlaten.
 • Als u naar een gebied gaat met een geel reisadvies, dan biedt uw reisverzekering gewoon dekking voor de zaken waarvoor u normaal ook verzekerd bent.
 • Als u besmet raakt met het virus in het buitenland met een geel reisadvies, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw alarmcentrale. Die kan u verder helpen.

Afreizen naar een gebied met oranje of rood reisadvies

 • Als u naar een gebied gaat met een oranje of rood reisadvies, dan is er doorgaans geen dekking als het om (corona-gerelateerde) schades gaat.
 • Wanneer u nog niet vertrokken bent en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken verandert van geel naar oranje bent u doorgaans niet verzekerd voor (coronagerelateerde) schades, als u er toch voor kiest om op reis te gaan. Hierbij is het woord 'onvoorzien' van belang. Wanneer u afreist naar een bestemming die als reisadvies oranje heeft, dan zijn de risico’s die u neemt niet meer onvoorzien. Doorgaans geldt er dan geen dekking voor (corona-gerelateerde) schades. Het verschilt per reisverzekeraar of overige risico’s gedekt zijn. U kunt het beste uw adviseur of uw verzekeraar vragen hoe het met uw dekking staat. Doorgaans annuleren reisorganisaties of luchtvaartmaatschappijen de reis en bieden daar een alternatief voor, neem dus ook altijd eerst contact met hen op.
 • Stel, u moet langer in een gebied met negatief reisadvies blijven door overmacht. In dit geval blijft uw reisverzekering dekking bieden tot het eerst mogelijke moment dat u naar huis kunt terugkeren. De meeste verzekeraars die dit niet standaard in de voorwaarden hebben geregeld, bieden deze dekking aan uit coulance, maar dit kan verschillen per verzekeraar en situatie. De dekking vervalt als u langer blijft dan de eerstvolgende terugkeermogelijkheid.
 • Neem bij twijfel altijd vooraf contact op met uw reisverzekeraar of uw adviseur.

Annuleringsverzekering

 • U bent positief getest en kunt hierdoor niet op reis (op korte termijn). Neem contact op met uw reisverzekeraar. Als u een annuleringsverzekering hebt, bent u hier doorgaans voor verzekerd.
 • Er zijn bij ons geen aanbieders bekend die op dit moment een annuleringsverzekering aanbieden voor dekking bij annulering ten gevolge van coronamaatregelen in uw land van bestemming (bijvoorbeeld door plaatstelijke lockdowns, horecasluiting, het niet mogen verlaten van uw hotel of resort, etc.). We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Meer informatie?

Wat vooral belangrijk is is dat u uw individuele verzekeringspolis goed naloopt om zeker te zijn wat wel en niet verzekerd is, en bij uw verzekeraar checkt wat de huidige voorwaarden zijn. Deze situatie is uniek voor uzelf, maar ook voor de verzekeraars, waardoor er regelmatig updates en wijzigingen plaatsvinden in de voorwaarden. Uw adviseur helpt u graag bij het verkrijgen van inzicht. Neem contact op via [email protected] of bel (0578) 699 799.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven