• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Rieten dak? Even geen open haard!

Met het koude weer nu lijkt het gebruik van de open haard of houtkachel extra aantrekkelijk. Buiten vriest het dat het kraakt, maar binnen knappert een behaaglijk warm vuurtje… Gezellig toch? Jazeker gezellig, maar als u een rieten dak heeft helaas niet veilig.

Rieten dak? Even geen open haard!

Juist het droge vriesweer, in combinatie met de snijdende oostenwind, zorgt ervoor dat uw rieten dak gortdroog is. Het gebruik van een houtgestookte kachel of haard vergroot de kans op woningbrand. In 2013 zijn er onder soortgelijke omstandigheden op één dag meer dan tien huizen met een rieten dak afgebrand.

Laat in het seizoen stoken gevaarlijker

Het stookseizoen loopt inmiddels al een tijdje. Hierdoor is de kans op brand groter geworden, omdat er waarschijnlijk al roet in de schoorsteen is gevormd. Het in brand vliegen van achtergebleven roetdeeltjes is een belangrijke oorzaak van schoorsteenbrand.

Roetvorming ontstaat bij het stoken van hout, kolen of olie. In de schoorsteen blijven roetdeeltjes achter, die op den duur het gemakkelijk brandbare creosoot vormen. Tijdig uw schoorsteen laten vegen zorgt ervoor dat deze aanslag verwijderd wordt. Aan het begin van het stookseizoen heeft u dan weer een schone schoorsteen, maar na verloop van tijd neemt de roetvorming wederom toe. Daarom moet u ieder jaar de schoorsteen opnieuw laten vegen.

Andere manieren waarop een schoorsteenbrand kan ontstaan

Naast het in brand vliegen van roetdeeltjes kan een schoorsteenbrand ook ontstaan door het stoken met verkeerd materiaal. Gevaarlijke materialen zijn onder andere bewerkt of geverfd hout, naaldhout met harsresten en spiritus.

Veilig stoken doet u met onbehandeld, goed gedroogd hout. Verder moet u er wel voor zorgen dat het vuur niet te groot wordt.

Brandveiliger wonen met een schroefdak

De ontwikkeling van het schroefdak heeft ervoor gezorgd dat rieten daken minder brandgevaarlijk worden. Bij een schroefdak wordt het riet rechtstreeks op een andere ondergrond aangebracht. Er is dus geen open ruimte meer onder het riet. Dit voorkomt dat er bij een brand zuurstof wordt aangezogen vanonder het dak. Ontstaat er toch brand, dan is het schroefdak zelfs na een uur smeulen nog gemakkelijk te blussen. Wilt u nog meer op safe spelen, dan kunt u daarnaast kiezen voor een brandwerende coating die op het riet wordt gespoten.

Tip: Omdat het schroefdak veel veiliger is ten opzichte van het traditionele rieten dak, kunt u een rieten dak met schroefdakconstructie verzekeren voor dezelfde prijs als een pannendak.

Brandpreventietips voor woningbezitters met rieten daken

U kunt nooit 100% garanderen dat er bij u thuis geen brand uitbreekt. Maar u kunt er wel voor zorgen dat u zo veilig mogelijk stookt. Dit doet u onder andere door uw houtkachel of open haard niet te gebruiken als het windstil of mistig is of, zoals nu, vriesweer met een gure oostenwind. Laat een houtvuur nooit zonder toezicht branden. Gaat u weg of naar bed en is de kachel nog niet uit? Doof het vuur met zand of zout. Voorkomen is immers beter dan genezen, zeker in geval van zoiets ingrijpends als een woningbrand.

Vragen over het verzekeren van uw rieten dak?

Neem gerust contact met ons op via [email protected] of tel. 0578-699799.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven