• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli

Waarschijnlijk heeft u het allang gehoord, maar we herinneren u er nog maar een keertje aan. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om rookmelders in uw woning te hebben. Sterker nog, op iedere verdieping van de woning moet een melder hangen. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder. Denk dan bijvoorbeeld aan een tochtportaal tussen uw hal en uw voordeur.

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli

Rookmelders redden levens

Wist u dat wanneer u slaapt, u niet ruikt? Rookmelders zorgen ervoor dat u wakker wordt, zodat u genoeg tijd hebt om uzelf en uw dierbaren in veiligheid te brengen. En dat is precies de reden waarom ze verplicht worden gesteld.

Waarom op elke verdieping?

Logischerwijs hangen de meeste mensen een rookmelder op in de keuken, want daar zou u het grootste risico op brand hebben. Maar rook stijgt op, dus juist op plekken die onderdeel zijn van uw vluchtroute is het verstandig om melders op te hangen. Staan uw wasmachine en droger in een afgesloten ruimte? Vergeet er dan ook niet er eentje hierbij in de buurt te hangen.

Probeer de Rookmelderwijzer eens, met een eenvoudige quiz bepaalt deze tool zo hoeveel rookmelders aan worden geraden voor uw woning. U hoeft er geen persoonlijke gegevens voor af te geven of u ergens voor aan te melden.

Slimme rookmelders, 10 jaarsbatterijen, welke kiest u?

Rookmelders zijn relatief goedkoop aan te schaffen en eenvoudig te installeren. Wij raden echter aan om hier niet voor de goedkoopste modellen van onder de tien euro te gaan. Investeer in rookmelders met een ingebouwde batterij die minstens tien jaar meegaat. Dat scheelt u een hoop gedoe met batterijen vervangen.

Er zijn zelfs ‘slimme’ rookmelders, die te koppelen zijn met smart home systemen als Google Home en Apple Home Kit. Zo kan u worden gebeld, een pushmelding krijgen op uw telefoon of een e-mail ontvangen waarin precies wordt aangegeven waar er in huis rook, brand of een temperatuurstijging gemeten is. Ook kan de melder visueel alarm geven door te gaan knipperen.

Ten slotte kan deze melder elektrische apparaten in de buurt uitschakelen en eventuele rolluiken openen, zodat u sneller kan vluchten.

Verplichting vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli 2022 is het dus verplicht om in uw woning op iedere verdieping minstens 1 rookmelder te hebben hangen. Het kan zijn dat verzekeraars op basis van deze nieuwe verplichting hun polissen aan gaan passen. Vooralsnog is dat nog niet het geval, u houdt dekking als u een woonverzekering met branddekking heeft. Maar voor uw eigen veiligheid en die van uw dierbaren, raden we u aan om aan deze verplichting te voldoen.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven