• Persoonlijk advies
 • Alle kennis in huis
 • Complete oplossingen
 • Volledig ontzorgd
 • klantwaardering 9,1

Schadevoorbeelden inloop- en uitlooprisico AVB

Bij een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (ook wel AVB genoemd) wordt doorgaans het (beperkte) claims-madesysteem gehanteerd. Dat wil zeggen dat er dekking bestaat wanneer de schade én de schademelding binnen de looptijd plaatsvinden. Schades die ontstaan of veroorzaakt zijn voor de ingangsdatum van de polis en gemeld worden gedurende de looptijd van de polis, vallen onder het inlooprisico.

Schadevoorbeelden inloop- en uitlooprisico AVB

Het inlooprisico is standaard niet meeverzekerd. Schades die ontstaan of veroorzaakt zijn gedurende de looptijd van de verzekering, maar pas gemeld worden nadat de polis is beëindigd, vallen onder het uitlooprisico. Het uitlooprisico is in ieder geval niet meeverzekerd op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Graag verduidelijken we bovenstaande theorie met een aantal voorbeelden.

Wat houdt het inlooprisico in?

Voorbeeld 1.

Een fietsenfabrikant levert op 2 februari 2015 een fiets af bij een fietsenwinkel. Kort daarna wordt de fiets verkocht aan een consument. Op 1 december 2016 breekt van de verkochte fiets de stuurstang af. De koper van de fiets gaat hierdoor hard onderuit. Pas een paar maanden later wordt duidelijk dat door de val met de fiets blijvend hersenletsel is ontstaan. Op 1 januari 2017 sluit de fietsenfabrikant zijn aansprakelijkheidsverzekering over van de ene naar de andere verzekeraar.

 • De oude verzekeraar biedt dekking wanneer de schade is gemeld vóór de einddatum.
 • De nieuwe verzekeraar biedt geen dekking (de schade was al gemeld bij de vorige verzekeraar).

Voorbeeld 2.

Een verkoper van koelinstallaties verkoopt op 1 september 2006 een koelinstallatie aan een slagerij. Door een fout bij het installeren in dezelfde maand valt op
1 februari 2007 de koelinstallatie ’s avond uit. Alle vleesproducten in de koeling zijn onverkoopbaar geworden. Op 1 januari 2007 heeft de verkoper van de koelinstallaties zijn aansprakelijkheidsverzekering overgesloten van de ene naar de andere verzekeraar. Hoe zit het met het inlooprisico?

 • De oude verzekeraar biedt standaard geen dekking voor het uitlooprisico.
 • De nieuwe verzekeraar biedt alleen dekking wanneer er minimaal 1 jaar voorrisico is ingekocht.

Voorbeeld 3.

Een werknemer van een drukkerij is in de jaren zeventig en tachtig langdurig in aanraking geweest met agressieve stoffen. Op 1 februari 1999 wordt de schildersziekte (OPS; Organo Psycho Syndroom) bij deze werknemer vastgesteld. De ziekte is veroorzaakt door het werken met de agressieve stoffen tijdens zijn werk. Op 1 januari 1999 sluit de drukkerij zijn aansprakelijkheidsverzekering over van de ene naar de andere verzekeraar.

 • De oude verzekeraar biedt standaard geen dekking voor het uitlooprisico.
 • De nieuwe verzekeraar biedt alleen dekking wanneer er minimaal 30 jaar (onbeperkt) voorrisico is ingekocht.

 

Wat houdt het uitlooprisico in?

Voorbeeld 1.

Een werknemer van een kapperszaak meldt op 1 februari 2018 dat zij een ernstige vorm van kapperseczeem heeft opgelopen. Haar werkgever heeft nauwelijks voorlichting gegeven en heeft geen preventieve maatregelen getroffen om deze veel voorkomende kappersziekte te voorkomen of te beperken. Op 1 januari 2016 heeft de kapperszaak haar werkzaamheden beëindigd vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van de eigenaar.

 • De oude verzekeraar biedt standaard geen dekking voor het uitlooprisico tenzij er een uitloopdekking van minimaal 3 jaar is geregeld.

Voorbeeld 2.

Een werknemer van een schildersbedrijf heeft op 1 september 2010 een woning van buiten geschilderd. Hij trof houtrot aan, maar daar heeft hij gewoon overheen geschilderd. Zijn werkgever was hiervan niet op de hoogte. Op 15 januari 2011 meldt de klant de schade. Op 1 januari 2011 was het schildersbedrijf al failliet gegaan. Hoe zit het met het uitlooprisico?

 • De oude verzekeraar biedt standaard geen dekking voor het uitlooprisico tenzij er een uitloopdekking van minimaal 1 jaar is geregeld.

Voorbeeld 3.

Een ZZP-er in de bouw heeft op 1 december 2013 de badkamer in een nieuwbouwwoning betegeld. Op 1 februari 2014 meldt de bewoner, net nadat deze woning in gebruik is genomen, waterschade ontstaan vanuit de badkamer. De aansprakelijkheidsverzekering heeft de ZZP-er vanwege kostenbesparing beëindigd op 1 januari 2014.

 • De oude verzekeraar biedt standaard geen dekking voor het uitlooprisico tenzij er een uitloopdekking van minimaal 1 jaar is geregeld.

 

Is het oversluiten of beëindigen van uw AVB wel verstandig?

Het oversluiten van de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven kan zorgen voor een kwaliteitsverbetering en een besparing op de premie. Het oversluiten hoeft geen problemen te veroorzaken. Wel dient u rekening te houden met belangrijke aandachtspunten. Lees hier meer over het oversluiten of beëindigen van uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Graag dekken wij de risico’s voor u af. Neem contact met ons op voor een professioneel advies via tel. 0578 – 699 789 of [email protected].


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven