• Persoonlijk advies
 • Alle kennis in huis
 • Complete oplossingen
 • Volledig ontzorgd
 • klantwaardering 9,1

Starter op de woningmarkt: hoe vergroot ik mijn kans op een koopwoning?

Voor starters is de zoektocht naar een betaalbare woning niet eenvoudig. Toch is er een aantal knoppen waar u aan kunt draaien. Houd wel goed in de gaten of u de woonlasten maand in, maand uit kunt dragen.

Dit kunt u doen om uw kans op een koopwoning te vergroten:

 • Onderzoek of u uw leenruimte kunt verhogen
 • Vraag een Starterslening aan bij de gemeente
 • Zoek een energiezuinige woning of neem zelf energiebesparende maatregelen
 • Ontvang een schenking of lening van familie
 • Betaal uw studieschuld (deels) af
 • Vraag om een loonsverhoging
 • Stel uw zoekcriteria bij
Starter op de woningmarkt: hoe vergroot ik mijn kans op een koopwoning?

De lichte prijsdalingen en het iets verruimde aanbod op de woningmarkt hebben als gevolg van de gestegen hypotheekrente niet geleid tot meer betaalbare starterswoningen, zegt Vereniging Eigen Huis (VEH) dat onderzoek deed onder starters. De stijgende energierekening helpt daarbij niet: is het straks allemaal wel te betalen? Drie op de tien starters in het onderzoek van VEH hebben de zoektocht naar een eigen woning (voorlopig) opgegeven. De vraag is of zij alle mogelijkheden hebben onderzocht.

1. Onderzoek of u uw maximale leenruimte kunt verhogen

Het is soms mogelijk om de maximale leenruimte iets te verhogen. Een jaarlijkse cao-verhoging die er binnen zes maanden aankomt, mag meegenomen worden in de berekening van de maximale hypotheek. Ook wanneer u een zogenoemde duurhuurder bent, kunt u in aanmerking komen voor een hogere hypotheek dan de standaardnormen. 

2. Vraag een Starterslening aan bij de gemeente

Zo’n 250 gemeenten in Nederland bieden een Starterslening aan. Bijvoorbeeld om in een nieuwbouwwijk de juiste spreiding te krijgen of om vergrijzing tegen te gaan. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat u bij de bank kunt lenen. U kunt op deze website nakijken of uw gemeente dit aanbiedt. Let op: u moet deze lening wel terugbetalen. Past dat in uw huishoudboekje?

3. Rentekorting bij een energiezuinig huis

Koopt u een energiezuinig huis, dan krijgt u bij sommige geldverstrekkers een rentekorting die net voor wat meer lucht kan zorgen. Ook kunt u meer lenen wanneer u energiebesparende maatregelen treft. Dat extra geld moet u wel daadwerkelijk besteden aan bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie maar daar staan wel direct lagere energielasten tegenover. Niet verkeerd nu er zoveel onzekerheid is over de energieprijzen.

4. Schenking of lening van familie

Zijn uw (groot)ouders of een ander familielid in de gelegenheid te schenken of te lenen, dan is dat natuurlijk een voordeel. Geld dat bestemd is voor de eigen woning kan tot een bedrag van 28.947 euro belastingvrij worden geschonken, mits u zich aan de regels houdt. Uiteraard kan het ook zijn dat uw ouders u een bedrag willen lenen, maar dat u het wel terug moet betalen. Maak hier goede afspraken over en betrek hen bij uw financiële uitgavenplaatje.

Let wel op: de hoge schenkingsvrijstelling van 28.947 euro voor anderen dan ouders is alleen nog in 2023 van toepassing. Dus als u een schenking van uw opa of oma verwacht, doet deze er goed aan om dit nog vóór 31 december 2023 af te ronden. Heeft u nog geen huis gekocht? Dat is geen probleem. De schenking moet uiterlijk in 2025 worden besteed aan de aankoop van een eigen woning. 

5. Betaal uw studieschuld vroegtijdig af

Heeft u een studieschuld staan, dan kan die uw leenruimte behoorlijk beperken. U kunt overwegen om een deel van uw spaargeld te gebruiken om de schuld (deels) af te lossen. Let wel op dat hypotheekverstrekkers in principe rekenen met de originele schuld. Heeft u een extra aflossing gedaan die leidt tot een lager maandbedrag, dan moet u dat met stukken van DUO aantonen.

6. Sla uw slag uit de krappe arbeidsmarkt

Natuurlijk kunt u ook kijken of meer inkomen een mogelijkheid is. De arbeidsmarkt is krap en veel werkgevers willen hun personeel graag behouden. Wellicht een goed moment om een loonsverhoging te vragen of om uw contract uit te breiden met extra uren. Geef bijvoorbeeld aan dat u graag een eigen woning wilt kopen en vraag uw werkgever om met u mee te denken.

7. Stel uw zoekcriteria bij

Voor de hand liggend, maar desalniettemin effectief: misschien kunt u uw zoekcriteria verruimen om meer kans te maken op een woning. Uit het VEH-onderzoek blijkt dat veel starters dat ook al doen. Door geografisch breder te zoeken, of door bepaalde wensen los te laten. Kijk wel goed naar wat u echt belangrijk vindt. Weegt het inleveren van stadse voorzieningen op tegen de extra vierkante meters die u ervoor terugkrijgt? Is extra reistijd naar het werk minder belangrijk nu u meerdere dagen thuiswerkt? En is het handig om met twee linkerhanden een kluswoning aan te schaffen?

Let op! Betaalbaarheid!

Starters op de woningmarkt waren eind 2022 naar schatting bijna een derde van hun besteedbaar inkomen kwijt aan hypotheeklasten voor de gemiddelde koopwoning. Nooit eerder waren starters in de afgelopen twintig jaar zo een groot aandeel van hun inkomen kwijt aan hypotheeklasten. Dat berekende ING Research.
Of uw woonlasten betaalbaar zijn, moet u zelf bepalen. De hypotheekverstrekker kijkt niet naar uw maandelijkse uitgaven. Misschien leeft u heel royaal of juist heel sober. Bedenk ook dat u als woningeigenaar lasten heeft die u als huurder niet had, zoals een opstalverzekering, een eigenaarsbijdrage voor de gemeentelijke belastingen en groot onderhoud. Maak eens een eenvoudige begroting en noteer alle toekomstige uitgaven. Het gaat er niet alleen om wat u kunt, maar ook wat u wílt lenen.

Meer informatie

Ben u op zoek naar een woning, maar twijfelt u of u dit wel kunt betalen? Neem dan gerust contact op met een van onze hypotheekadviseurs via tel. 0578-211000 of mail naar [email protected]. Zij kijken graag eens met u mee!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven