• Persoonlijk advies
 • Alle kennis in huis
 • Complete oplossingen
 • Volledig ontzorgd
 • klantwaardering 9,1

Tien tips tegen overbelasting elektrische installatie

Volgens onderzoek van Stichting Salvage ontstaan er ieder jaar zo'n 3.000 bedrijfsbranden door kortsluiting of overbelasting van elektrische installaties in Nederland.  Volgens internationaal onderzoek zou dat aantal zelfs nóg hoger liggen. Terwijl het zo makkelijk te voorkomen is.

Tien tips tegen overbelasting elektrische installatie

NEN1010 en NEN3140

Nederland kent twee wettelijke normen waaraan elektrische installaties moeten voldoen:

 • NEN1010 bevat de richtlijnen voor installatie (bij bouw en verbouw).
 • NEN3140 beschrijft hoe de elektrische installatie onderhouden moet worden en hoe vaak ze gekeurd moeten worden.

Daarnaast geven ook verzekeraars duidelijke stelregels aan bij het afsluiten van brandverzekeringen, zoals een verplichte keuring. Tijdens een locatiebezoek van de verzekeraar kan er visueel vaak al veel worden vastgesteld. Maar deze bezoeken worden gedaan door risicodeskundigen en geen elektrotechnische experts.

Het belangrijkste advies daarom: laat de boel om de zoveel tijd inspecteren (frequentie verschilt per bedrijf). Bedrijven die dat doen, hebben veel minder te vrezen. Ook niet wanneer er ondanks inspecties toch brand uitbreekt. Veel verzekeringspolissen bevatten tegenwoordig clausules over uitbetaling bij schade in geval van nalatigheid. Het eigen risico gaat in dat geval vaak fors omhoog of een dekking wordt helemaal niet toegekend.

Tips tegen overbelasting

Overbelasting is sowieso een belangrijke oorzaak van brand in de elektrische installatie. Daarom hieronder tien tips om overbelasting te voorkomen. Voor op de zaak, maar ook voor thuis.

 1. Laat veranderingen aan de elektrische installatie uitsluitend uitvoeren door bevoegde installateurs. Zorg dat de elektrische installatie in uw bedrijf voldoet aan de NEN1010 en de NEN 3140.
 2. Laat in uw bedrijf periodiek een thermografisch onderzoek uitvoeren. Hierbij worden met een infraroodcamera temperatuurverschillen en overbelasting in de elektrische installatie opgespoord.
 3. Stel een installatieverantwoordelijke aan in het bedrijf.
 4. Gebruik zo min mogelijk verlengsnoeren. Elke overgang verhoogt de weerstand en dus de kans op oververhitting.
 5. Rol kabelhaspels altijd helemaal af, ook als u de lengte niet nodig hebt. In een opgerolde haspel kan de warmte niet weg. Trek om dezelfde reden ook bij stofzuigers altijd het hele snoer naar buiten.
 6. Gebruik meterkasten niet als opslagruimte. Maar al te vaak ontstaat juist hier brand door overbelasting. Dan heeft u liever geen brandbaar materiaal in de buurt. Plaats in de meterkast een rookmelder.
 7. Gebruik bedrading met de juiste diameter om verbindingen te maken. In een dun snoertje loopt de weerstand – en dus de temperatuur – snel op. Een straalkacheltje aansluiten met een speakersnoertje is vragen om problemen.
 8. Let op scherpe randen die elektriciteitsdraden kunnen beschadigen. Op de plaats van een beschadiging neemt de weerstand toe.
 9. Vervang knipperende en roodgloeiende tl-buizen direct. Door de opgebouwde hitte kunnen deze buizen knappen. De gloeiende delen kunnen brand veroorzaken. Verder zijn de starters een bron van warmte en hitte. Als een starter het niet voor elkaar krijgt dat een tl-buis aan gaat, blijft hij het proberen, met bijgevoegd gesmolten armatuur tot gevolg.
 10. Sluit zo min mogelijk apparaten aan op hetzelfde contactpunt. Ga uit van maximaal 2500 watt voor alle apparaten samen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de soort zekering.

© risico-expert Raymond van der Heide van Interpolis 


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven