• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Uitstel voor regeling 10% pensioen ineens

Het is voor veel mensen een van de meest concrete maatregelen in het nieuwe pensioenstelsel: u mag maximaal tien procent van uw pensioenkapitaal ineens opnemen op het moment dat u met pensioen gaat. De wijziging zou eerst al per 2023 ingaan, maar werd uitgesteld tot en met 1 juli 2023. Maar ook die datum wordt niet gehaald: het wordt nu 1 januari 2024.

Uitstel voor regeling 10% pensioen ineens

Gebrek aan voldoende communicatie

De ingangsdatum is uitgesteld omdat de minister pensioenuitvoerders meer tijd wil geven voor de communicatie over het onderwerp. Het opnemen van een bedrag ineens, kan namelijk gevolgen hebben voor belastingen en toeslagen omdat het inkomen in een bepaald jaar erg hoog wordt. Ook moet een pensioendeelnemer goed nagaan of hij/zij genoeg geld overhoudt voor de rest van het pensioen.

Aan uw neus voorbij?

Stel, u gaat het komende jaar met pensioen en had uw zinnen gezet op deze mogelijkheid, bijvoorbeeld vanwege een lange reis of een verbouwing. Daar gaat nu een streep doorheen. Het beste wat u dan kunt doen, is in overleg gaan met uw financieel adviseur of pensioenfonds. Het is bijvoorbeeld nog steeds mogelijk om gebruik te maken van de zogenaamde hoog-laag constructie, waarbij u in de eerste jaren meer pensioen ontvangt dan in de jaren daarna. Ook is het wellicht mogelijk om iets later met pensioen te gaan. In ieder geval is het belangrijk om goed te kijken naar de financiële gevolgen die dit soort constructies hebben voor de rest van uw pensioen. Zo voorkomt u dat uw pensioen na een bepaalde periode te laag uitvalt.

Nieuwe pensioenwet

De Wet toekomst pensioenen (Wtp) is aangenomen door de Eerste Kamer. Per 2028 moeten alle regelingen zijn aangepast. Dat heeft gevolgen voor alle werkenden in ons land en ook voor reeds gepensioneerden bij een pensioenfonds. Bent u al (bijna) gepensioneerd? Lees hier hoe de nieuwe pensioenwet daar invloed op zou kunnen hebben.

Meer informatie?

Heeft u vragen over uw pensioen en hoe u dat het beste kunt inrichten? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of bel 0578-211000. Onze adviseur denkt graag met u mee.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven