• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Uw caravan verzekeren, hoe zit dat precies?

Het kan best een puzzeltocht zijn om uit te zoeken waar u uw caravan tegen de beste voorwaarden en premie kunt verzekeren. Belangrijk om te weten is dat u een caravanverzekering afsluit voor schade aan de caravan zelf, maar dat zo’n verzekering niet verplicht is. Schade die u veroorzaakt met de caravan aan derden, is gedekt op uw autoverzekering of aansprakelijkheidsverzekering. U kunt voor uw caravanverzekering daarom alleen kiezen uit een beperkt casco- of allriskdekking.

Let op: voor campers gelden andere regels, daar moet u wel minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) afsluiten, aangezien dit een voertuig is en geen aanhanger.

Uw caravan verzekeren, hoe zit dat precies?

De uitkering bij totaalverlies of diefstal verschilt per situatie én per verzekeraar

Bij het afsluiten is het belangrijk om na te gaan wat u terugkrijgt in het geval van een schade of diefstal. Onderzoeksbureau MoneyView vergeleek een aantal verzekeringen en concludeerde dat bij totaalverlies van een nieuwe caravan, de uitkering sterk uiteen gaat lopen vanaf het vierde jaar na de aankoop. De eerste drie jaar vergoeden vrijwel alle verzekeraars nog op basis van de actuele nieuwwaarde of de aanschafwaarde. In het vierde en vijfde jaar vergoedt één op de vijf verzekeringen de (veel lagere) dagwaarde, waar andere verzekeraars nog de nieuwwaarde minus een afschrijving vergoeden.

Of het verstandig is om een oudere of tweedehandscaravan te verzekeren, ligt aan uw situatie. Let hierbij vooral op de uitkering: soms wordt bij totaalverlies de dagwaarde vergoed, maar er zijn ook verzekeraars die de aanschafwaarde of taxatiewaarde (gedurende een beperkte periode) gebruiken om de uitkering vast te stellen. Dat kan nogal een verschil maken.

Het eigen risico verschilt ook per verzekeraar

Kijk bij het afsluiten van een caravanverzekering ook naar het eigen risico. Die bedragen kunnen ook flink uiteen lopen, van € 0,- tot € 250,- per schade. Enkele verzekeraars rekenen met een hoger eigen risico, wanneer de verzekerde waarde van de caravan boven de € 50.000,- is óf wanneer de caravan in het buitenland wordt gestald. Een laag eigen risico betekent: een iets hogere maandelijkse premie, maar natuurlijk ook minder (onverwachtse) kosten bij schade.  

Waar moet u nog meer op letten?

Let er verder op wát er precies gedekt is onder de verzekering. Denk daarbij aan zaken als de inventaris van uw caravan. En schade door extreem weer of hagel moet u soms als aparte module verzekeren. Controleer ook goed welke eisen de verzekeraar stelt aan het slot van de caravan en houd u daaraan, anders kan de verzekeraar weigeren de schade te vergoeden. Meestal gaat het dan om een zogenaamd disselslot (ook wel koppelingsslot genoemd), goedgekeurd door KIWA.

Meer informatie?

Bent u op zoek naar een passende caravanverzekering? Neem dan gerust contact met ons op via tel. 0578-699799 of via [email protected]. Onze adviseurs denken graag met u mee.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven