• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Uw reis annuleren door familieomstandigheden? Wat is gedekt?

MoneyView onderzocht de annuleringsdekkingen van reisverzekeringen en constateert dat er veel ruimte voor verbetering is.

Uw reis annuleren door familieomstandigheden? Wat is gedekt?

Grote verschillen in annuleringsdekking bij reisverzekeringen

Stel, u bent op vakantie en ontvangt daar het vreselijke bericht dat uw neefje een zwaar ongeluk heeft gehad. U wilt uw reis onderbreken en terugkeren naar huis om uw familie terzijde te staan. Maar wie om deze reden een beroep wil doen op de annuleringsdekking van zijn doorlopende reisverzekering zal in driekwart van de gevallen er achter komen dat dit voorval niet gedekt is. Slechts een kwart van de doorlopende reisverzekeringen met annuleringsverzekering biedt dekking in geval van overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid in de derde graad, zoals kinderen van broers en zussen. Eveneens een kwart van de verzekeringen vergoedt nog wel een deel van de vakantie in geval van overlijden. De overgebleven helft heeft hier helemaal geen dekking voor. Dat beeld wordt nog schrijnender als het gaat om familie in de vierde graad (zoals neven en nichten) of hele goede vrienden.

Verwantschap, hoe zit het?

Bloedverwantschap ontstaat onder andere door geboorte en adoptie. Door huwelijk ontstaat aanverwantschap met de bloedverwanten van de echtgenoot in dezelfde graad als dat er bloedverwantschap bestaat tussen die echtgenoot en zijn of haar bloedverwanten. Dit geldt ook als er sprake is van geregistreerd partnerschap. Dat een verzekerde de annuleringskosten vergoed krijgt als hemzelf of een andere verzekerde iets ernstigs overkomt, is evident. Een ernstige ziekte, een zwaar ongeval of overlijden van een familielid in de eerste of tweede graad is bij alle onderzochte annuleringsdekkingen verzekerd. Dit ligt anders bij verwantschappen die verder weg liggen.

Hieronder is weergegeven tot welke familiegraad bloed- en aanverwanten behoren.

eerste graad tweede graad familie verwantschappen stamboom

Familie in de derde graad

In geval van overlijden van bijvoorbeeld een kind van je broer of zus, is het begrijpelijk dat je ook je reis wilt annuleren of afbreken. Bij de helft van de onderzochte doorlopende annuleringsdekkingen is dit echter geen gedekte reden om in aanmerking te komen voor vergoeding van de annuleringskosten. Slechts een kwart van de annuleringsverzekeringen biedt dekking in geval van overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid in de derde graad. Producten met een ‘beperkte dekking’ vergoeden alleen in geval van overlijden. Een ernstig ongeval of levensbedreigende ziekte valt dus niet onder de verzekering. Bij de kortlopende annuleringsdekkingen is de verhouding in ongeveer drie gelijke delen.

Overige familieleden en vrienden

Nergens in de polisvoorwaarden is expliciet een dekking opgenomen voor familieleden in de vierde graad. Toch is het niet ondenkbaar dat je ook wilt annuleren als je neef of nicht met wie je een goede band hebt overlijdt, ernstig ziek wordt of een levensbedreigend ongeval krijgt. Hetzelfde geldt als een goede vriend of vriendin iets ergs overkomt. Ook dan is het niet meer dan logisch dat je geen vakantie gaat vieren.

Er zijn nauwelijks verzekeraars die de annuleringskosten vergoeden bij een ernstig ongeval, ziekte of overlijden van iemand om wie je veel geeft, zoals een familielid in de vierde graad of een goede vriend. Bij meer dan 60% van de onderzochte doorlopende annuleringsdekkingen is dit namelijk niet verzekerd. Alleen Aegon (Allrisk-variant), Centraal Beheer en Interpolis geven hiervoor dekking. Bij Allianz Global Assistance (Premium-variant) is dit alleen gedekt tijdens de reis (en dus niet voor aanvang van de reis). Bij ANWB, ING, Nationale-Nederlanden, Unigarant en ZLM Verzekeringen is alleen het overlijden van een goede vriend(in) een gedekte reden; een levensbedreigend ongeval of ernstige ziekte is dat niet. Bij veel verzekeraars ligt dus nog genoeg ruimte om de annuleringsdekking op dit gebied te verruimen. Niemand annuleert immers zijn vakantie voor zijn plezier.

Uw reis annuleren?

Afhankelijk van de voorwaarden van uw reis- en/of annuleringsverzekering kunt u uw reis annuleren of omboeken als er een familielid is overleden of ernstig ziek is. Meld uw annulering eenvoudig via Online schade melden bij Veldhuis Advies aan. We handelen uw schade zo snel mogelijk af. Liever eerst wat meer informatie? Bel ons gerust op 0578-699799. Onze adviseurs helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven