• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Uw reisverzekering en corona

Net als een heleboel andere Nederlanders heeft u vast weer zin in vakantie! Dat is in ieder geval te zien aan het aantal afgesloten reisverzekeringen. De afgelopen weken werden er ruim 275% reisverzekeringen meer afgesloten dan de week daarvoor. Heeft u een reis naar het buitenland geboekt en wilt u weten waar u op moet letten? Onze specialisten hebben het voor u op een rijtje gezet!

Uw reisverzekering en corona

Kleurcodes zijn leidend voor de reisverzekering

Unigarant, de verzekeraar van o.a. de ANWB, biedt vakantiegangers dekking voor extra reis- en verblijfkosten, hulpkosten en eventuele repatriëringskosten wanneer er een uitbraak van het virus is in een vakantieland dat een groene of gele kleurcode had toen u er naartoe reisde. Ook wanneer u zelf tijdens uw vakantie besmet wordt met het virus.

Wordt u verplicht om op uw vakantieadres in quarantaine te gaan en duurt deze langer dan uw geplande reis, dan worden die kosten ook gedekt door deze reisverzekering.

Nederland kleurt rood, wat betekent dit voor mijn reis naar het buitenland?

“Het is mogelijk dat het land van uw bestemming reisbeperkingen invoert op basis van de kleurcode van Nederland. Reisverzekeraars gaan verschillend om met de kleurcode van Nederland. Het kan daardoor zijn dat extra kosten die u moet maken doordat Nederland rood kleurt, soms niet gedekt zijn,” aldus het Verbond van Verzekeraars. Vraag daarom uw adviseur om zeker te weten wat uw verzekering wel of niet dekt.

Waarom alleen op vakantie naar landen met een gele of groene kleurcode?

Wanneer u vertrekt naar een vakantieland met een oranje kleurcode loopt u volgens de verzekeraars zelf onnodig het risico en is de reisverzekering niet van toepassing. Er is namelijk geen sprake meer van een ‘onvoorziene gebeurtenis’ wanneer de overheid u waarschuwt met het kleurensysteem.

Er zijn echter ook reisverzekeraars die schade of extra kosten gemaakt door corona helemaal niet vergoeden. Het is daarom erg belangrijk om dit goed te controleren op uw polisblad of het aan uw adviseur te vragen voordat u de verzekering afsluit.

Bekijk de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse zaken

Hoe zit het met het annuleren van mijn reis?

Stel u heeft een reis geboekt naar Griekenland, wat op het moment van boeken de code geel heeft. Een paar dagen voor vertrek wordt deze code echter gewijzigd in oranje, de mondkapjes worden weer verplicht en eigenlijk ziet het er niet meer echt uit alsof u zorgeloos van uw reis kunt gaan genieten. Kunt u dan vooraf annuleren?

Een flauw antwoord, maar dat ligt aan uw polis en uw afgesloten dekkingen.

  • De meeste verzekeraars zien het uitbreken van het coronavirus niet meer als een ‘onvoorziene gebeurtenis’, waardoor u de kosten niet terug krijgt wanneer u besluit te annuleren.
  • Wanneer u een pakketreis heeft geboekt via een reisorganisatie dan is de reisorganisatie verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Kan de reisorganisatie de reis niet uitvoeren of besluiten zij de reis te annuleren, dan moet de reisorganisatie u compenseren. Dit kan door teruggave van het bedrag of bijvoorbeeld door het verstrekken van vouchers.

Lees meer: Negatief reisadvies, en nu?

Wilt u een reisverzekering afsluiten of heeft u nog vragen?

Durft u het deze zomer toch aan en gaat u genieten van een heerlijke reis? Bekijk dan voordat u een reisverzekering afsluit goed naar de voorwaarden en de polis om te bepalen hoe de verzekeraar omgaat met dergelijke situaties. Daar helpen wij u graag bij. Stel uw vragen aan een van onze adviseurs via [email protected] of bel 0578 – 699 799.

Alvast een fijne vakantie gewenst!

Ps. Blijft u in Nederland?
Lees dan hier of uw verzekering ook dekking biedt voor dagjes uit:
Is een dagje weg verzekerd op de reisverzekering of inboedelverzekering?


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven