• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Valt een rotte fundering onder de opstalverzekering?

De meeste huizenbezitters verwachten dat hun verzekeraar de kosten dekt in het geval van schade door funderingsproblemen of overstroming. Dit blijkt uit onderzoek van de 'Consumentenmonitor Hypotheekbezitters' door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Maar let op: dit is niet het geval!

Valt een rotte fundering onder de opstalverzekering?

Droogte bedreigt duizenden huizen in Nederland

De toenemende droogte gedurende de Nederlandse zomers vormt een groeiende dreiging voor de stabiliteit van huizen. Deze droogteperiode, gekenmerkt door een schaarste aan neerslag en afnemende rivierwateraanvoer, brengt vooral huizen zonder betonnen palen of funderingen in gevaar. Bij een dalende grondwaterstand komen deze palen bloot te liggen, waardoor ze gaan rotten en funderingsschade ontstaat.

Waarom verzekeraars de schade niet dekken

Funderingsschade treedt niet plotseling op en is te voorkomen, daarom valt dit niet onder de opstalverzekering. "Funderingsschade treedt op bij een miljoen woningen in Nederland. Als verzekeraars deze schade op zich nemen zou de premie exploderen,” aldus Paul Koopman, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. Het is van cruciaal belang dat huiseigenaren zich bewust zijn van deze problemen en passende maatregelen nemen, zoals regelmatig onderhoud van de fundering en het overwegen van aanpassingen aan het huis om het te beschermen tegen schade.

Kosten van herstel vaak enorm, daarom inzetten op preventie

Het herstellen of versterken van een fundering is een complex en kostbaar proces. Voor een gemiddelde woning bent u zo (vele) tienduizenden euro's verder. Dit benadrukt de dringende behoefte aan preventieve maatregelen om de schade te beperken en de stabiliteit van woningen te waarborgen. Preventie- of herstelwerkzaamheden kunnen in sommige gevallen bekostigd worden met een verbouwingshypotheek. 

Meer informatie?

Heeft u te maken met funderingsschade of wilt u preventieve maatregelen nemen en weet u niet hoe u dit gaat bekostigen? Onze hypotheekadviseurs en/of financiële planners denken graag met u mee. Neem gerust contact met ons op via [email protected] of tel. 0578-699799.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven