• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Veilig op weg met uw motor: check uw banden!

Om veilig met uw motor de weg op te gaan, is het belangrijk om hem voor elke rit op een aantal punten te controleren. Dat geldt zeker voor de banden.

Veilig op weg met uw motor: check uw banden!

Controleer de profieldiepte van uw motorbanden

Dat motorbanden sneller slijten dan autobanden, is u natuurlijk bekend. Toch rijden veel motorrijders met banden die zelfs minder dan de wettelijke profieldiepte hebben. Bij een te gering profiel kan regenwater niet voldoende snel weggewerkt worden en neemt de kans op een slippartij toe.

Controleer de bandenspanning van uw motorbanden

Bij een te lage bandenspanning gaan banden wringen. Dat maakt de motor slechter bestuurbaar en u verbruikt meer benzine dan nodig. Bij onderspanning van meer dan een halve bar kan er karkasschade optreden. Vervangen is dan de veiligste optie.

Rijdt u weinig op uw motor?

Vervang dan toch uw banden tijdig: banden harden uit, met gripverlies als direct resultaat. Laat banden van zeven jaar of ouder eventueel door uw bandenspecialist controleren, zeker als u kleine droogtescheurtjes ziet. Een band met DOT-code 41-11 (weeknummer-jaartal) is nu zeven jaar oud.

6 checks voor uw motorbanden

Controleer uw banden regelmatig op de volgende punten:

  • Is de bandenspanning nog voldoende? U vindt de correcte spanning voor elk type band en motor op de site van de bandenleverancier, of vraag het uw bandenspecialist.
  • Is het bandenprofiel nog voldoende? 
De wettelijke profieldiepte is 1 mm, maar het is verstandig om niet met een profiel van minder dan 2 mm te gaan rijden.
  • Zitten er steentjes of glas in de band? Verwijder deze direct. Steekt er iets in een van de groeven? Raadpleeg dan uw bandenspecialist.
  • Spijkers en schroeven laat u het best door uw bandenspecialist verwijderen. Hij weet ook of de band nog te repareren is.
  • Ongelijkmatige slijtage kan op andere problemen wijzen. Raadpleeg uw motorgarage.
  • Is de ventieldop aanwezig? Dit kleine accessoire voorkomt dat het ventiel door vuil kan gaan lekken of vast komt te zitten.

Is een ongeval als gevolg van een versleten band verzekerd?

Als gevolg van een versleten band kunt u een aanrijding veroorzaken. Als u de macht over het stuur verliest en daardoor schade toebrengt aan een ander, wordt deze vergoed door elke verzekering. Dit valt namelijk onder de Wettelijke Aansprakelijkheidsdekking (WA). Schade aan uw eigen motor door een versleten band vergoedt een verzekeraar alleen als u een volledig cascodekking heeft (allrisk). Dit wordt namelijk gezien als schade die u zelf heeft veroorzaakt.

Krijgt u pechhulp bij een versleten band vergoed?

Pechhulp is niet altijd standaard meeverzekerd. Wanneer uw motor WA+ of allrisk verzekerd is bij MAG Verzekeringen en u kunt niet verder rijden door een ongeval of pech, bijvoorbeeld door een lekke band, dan is de pechhulp in binnen- en buitenland inbegrepen.

Meer weten?

Neem gerust contact met een van de motorexperts van MAG Verzekeringen op via tel. 0578-200 150 of [email protected].


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven