• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Verzekering bedrijfsaansprakelijkheid beëindigen wel zo verstandig?

Bij een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (ook wel AVB genoemd) is het tijdstip van melden van een schade van cruciaal belang. In deze blog leggen wij u uit waar u rekening mee dient te houden bij het oversluiten en beëindigen van uw AVB. Hoe zit het in dat geval bijvoorbeeld met de al ingediende schademelding?

Verzekering bedrijfsaansprakelijkheid beëindigen wel zo verstandig?

Is het oversluiten en/of beëindigen van uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wel zo verstandig?

Het oversluiten van een AVB van de ene naar de andere verzekeraar, bijvoorbeeld vanwege een premiebesparing, is een moment waarbij u aandacht moet hebben voor het in- en het uitlooprisico. Bij bedrijfsbeëindiging is er ook het uitlooprisico. Wat houden deze termen precies in?

Inlooprisico (ook wel voorrisico genoemd)

Hiervan is sprake wanneer een schade is ontstaan of veroorzaakt voor de ingangsdatum van de polis en gemeld wordt gedurende de looptijd van de polis.

Uitlooprisico (ook wel narisico genoemd)

Hiervan is sprake wanneer een schade is ontstaan of veroorzaakt gedurende de looptijd van de verzekering en gemeld wordt nadat de polis is beëindigd.

Het (Beperkte) claims-madesysteem

In de meeste AVB polissen wordt het zogeheten “(beperkte) claims-madesysteem” gehanteerd. Dit klinkt ingewikkeld, maar met een korte toelichting is het begrijpelijk. Er bestaat dekking als de schade en de schademelding binnen de looptijd plaatsvinden. De toegevoegde term “beperkte” duidt erop dat het voorrisico deels kan worden meeverzekerd (immers is het meestal standaard niet meeverzekerd). Het uitlooprisico is in ieder geval niet meeverzekerd.

Klik hier voor een aantal schadevoorbeelden ter verduidelijking van het inlooprisico en het uitlooprisico.

 

Waarop letten bij het oversluiten van de verzekering?

Bent u van plan om uw AVB over te sluiten? Dan zal het nieuwe voorstel waarschijnlijk op basis van een beperkte claims-made dekking zijn. Het is daarom van groot belang dat u hierop bedacht bent. Er zitten namelijk wat haken en ogen aan.

Het oversluiten kunnen wij voor u verzorgen. Het is namelijk goed opletten om latere problemen te voorkomen. Wij gaan samen met u aandacht besteden aan de volgende vragen:

  • Hoe sluiten de oude en de nieuwe verzekering zo goed mogelijk op elkaar aan?
  • Zijn er nog issues die kunnen leiden tot een claim?
  • Hoe groot is de kans op een claim door handelen of nalaten in het verleden? Is het eventueel al gemeld bij de huidige verzekeraar?
  • Wat is de huidige polis voor een soort AVB?
  • Dekt de huidige verzekering het uitlooprisico?

Het oversluiten van de AVB kan zorgen voor een kwaliteitsverbetering en een besparing op de premie. Het oversluiten hoeft geen problemen te veroorzaken. Wel dient u rekening te houden met belangrijke aandachtspunten, maar dat dekken wij voor u af. Neem contact met ons op voor een professioneel advies via tel. 0578 – 699 789 of [email protected].


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven