• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Verzekeringen komend jaar weer flink duurder

Bij alle verzekeraars blijven de verzekeringspremies verder stijgen. Of het nu de zorgverzekering is, de woonverzekering of de autoverzekering, aan alle kanten gaan de prijzen omhoog. De grote aanjagers zijn de hogere schadeposten, opgelopen energieprijzen en de loonstijgingen.

Verzekeringen komend jaar weer flink duurder

Gestegen huizenprijzen en bouwkosten

Prijsvergelijker Independer ziet de prijs voor het verzekeren van een woonhuis, de opstalverzekering, dit jaar stijgen met gemiddeld 15 procent. De jaarpremie bedroeg vorig jaar gemiddeld 240 euro, dat wordt circa 276 euro. De kosten van het herbouwen van een huis na schade, plus de algemene woningwaardes zijn de laatste tijd flink gestegen.

De inboedelverzekering blijft ongeveer gelijk, terwijl de rechtsbijstandverzekering wel duurder is geworden.

Reparatiekosten omhoog, dan ook een hogere premie

De autoverzekering gaat ook omhoog. Independer raamt de stijging op ruim 10 procent. Voor een gemiddelde allrisk autoverzekering gold vorig jaar een jaarpremie van 821 euro, nu loopt dat op naar gemiddeld 912 euro. Een WA-beperkt cascoverzekering kost nu 728 euro, tegen 663 euro vorig jaar.

Vooral de inflatie en de gestegen energieprijzen maken de autoverzekering duurder. In het AD wijst een autoverzekeringsexpert op het gebruik van energie-slurpende droogcabines in de lakspuiterijen, duurdere auto-onderdelen en hogere personeelskosten.

Oplopende zorgkosten door vergrijzing

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht de komende jaren een sterke stijging van de zorgpremie. Door de vergrijzing stijgen de kosten voor de zorg en ook de loonkosten gaan omhoog. Die kosten werken door in een duurdere zorgverzekering.

De basis-zorgpremie is dit jaar al flink gestegen en bedraagt 138 euro per maand per persoon, dat is 10 euro meer ten opzichte van vorig jaar. In de komende vijf jaar loopt de zorgpremie van de basisverzekering volgens het CPB stapsgewijs op naar 175 euro per maand. Dat komt straks neer op maar liefst 2100 euro per persoon per jaar.

Hogere kosten worden doorbelast

Hogere kosten leiden tot hogere schade-uitkeringen en dus een hogere schadelast voor de verzekeraar. Daarvoor moeten verzekeraars ook hogere reserves aanleggen. Dit wordt doorberekend aan de klant in de premies voor het komende jaar.

Slikken of actie ondernemen?

Uiteraard kunt u kijken of u kunt besparen op uw verzekeringen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, bijvoorbeeld door uw dekking terug te schroeven of uw eigen risico op te hogen. Maar kunt u dat extra risico wel dragen? We denken hierover graag met u mee!

Meer informatie?

Heeft uw vragen over uw huidige premie of wilt u kijken of u kunt besparen? Neem gerust contact met ons op via tel. 0578-699799 of mail naar [email protected]. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven