• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Voorkom onderverzekering: check uw inboedel- en opstalverzekering

De premies voor de inboedelverzekering en de opstalverzekering zijn afhankelijk van de waarde van die u wilt verzekeren. Het is belangrijk dat het verzekerd bedrag die in de voorwaarden van uw verzekering staat, overeenkomt met de waarde van uw woning en inboedel. Bij schade wordt er naar ratio van het verzekerd bedrag uitgekeerd. Veel mensen hebben niet in de gaten dat het kopen van een nieuwe tv, of het verbouwen van de woning gevolgen kan hebben voor de inboedel- en/of opstalverzekering. Graag vertel ik u hierover meer in deze blog.

Voorkom onderverzekering: check uw inboedel- en opstalverzekering

De inboedel- en opstalverzekering

Voor de bezittingen in uw huis sluit u een inboedelverzekering af. Bijvoorbeeld bij schade door brand, inbraak en blikseminslag betaalt de verzekeraar de schade aan uw spullen uit. Daarnaast hebben huiseigenaren ook nog een opstalverzekering nodig. Deze verzekering biedt dekking bij schade aan het huis zelf of aan spullen die vastgenageld zitten aan het huis. De opstalverzekering wordt verplicht gesteld door de bank als er een hypotheek op het huis gevestigd is.

20 procent van de Nederlanders hebben de inboedel onvoldoende verzekerd

Onterecht wordt er vaak vanuit gegaan dat het verzekerd bedrag in de inboedelverzekering correct is, maar onderzoek wijst uit dat maar liefst één op de vijf huishoudens is onderverzekerd. Wanneer u dit niet regelmatig evalueert, blijkt dit pas bij schade. De gevolgen kunnen groot zijn. De verzekeraar keert de schade namelijk maar gedeeltelijk uit als het verzekerd bedrag lager is dan de werkelijke waarde van de inboedel.

Ook bij de opstalverzekering dreigt onderverzekering

Het verzekerd bedrag in de opstalverzekering is afgestemd op de herbouwwaarde van het huis. Er is sprake van onderverzekering als de herbouwwaarde groter is dan het verzekerd bedrag op de polis. Dit kan bij schade grote financiële gevolgen hebben.

Een rekenvoorbeeld: Een huis is verzekerd voor €150.000, maar de herbouwwaarde bedraagt €200.000. Bij schade wordt er naar verhouding uitgekeerd. Stel, er ontstaat een verzekerde schade van €10.000. Omdat er sprake is van onderverzekering wordt er uitgekeerd: €150.000 / €200.000 = 0,75 x €10.000 = €7.500. Bij schade betaalt u uitgaande van dit voorbeeld dus 25% zelf.

Verzekeraar gaat uit van de nieuwwaarde inboedel

Bij het bepalen van het verzekerd bedrag en bij het begroten van een schadebedrag wordt er in eerste instantie uitgegaan van de nieuwwaarde van de spullen. Bij schade krijgt u ook de nieuwwaarde uitgekeerd, tenzij de waarde van de beschadigde inboedel vlak vóór de schade minder bedroeg dan 40% van de nieuwwaarde. De verzekeraar betaalt dan de dagwaarde uit. Dit doen verzekeraars om te voorkomen dat u er bij een schade op vooruit gaat. Ook gelden er voor bepaalde onderdelen van de inboedel maximale uitkeringsbedragen.

Inboedel tot een bepaald bedrag verzekerd

Verzekeraars hanteren maximale verzekerde bedragen voor schade aan bijvoorbeeld sieraden, computers en televisies. Wat de maximale bedragen zijn verschilt per verzekeraar. Als bij inbraak voor €25.000 aan sieraden gestolen is, kan het dus zijn dat u maar €6.000 krijgt uitgekeerd. Ook als het verzekerd bedrag van de inboedelverzekering bijvoorbeeld €50.000 euro bedraagt. Het is wel mogelijk om sieraden en apparatuur los mee te verzekeren. Mobiele telefoons vallen ook niet standaard onder de inboedel.

Bepaal de waarde van uw huis en inboedel met onze rekenhulp

Het bepalen van het juiste verzekerde bedrag is een lastige opgave. Hoeveel is uw inboedel precies waard? Welk bedrag is er nodig om uw huis te herbouwen? Dit kunt u eenvoudig inschatten met behulp van de inboedelwaardemeter voor de inboedelverzekering. Of gebruik de herbouwwaardemeter voor de opstalverzekering. Aan de hand van een aantal vragen volgt hier een verzekerd bedrag uit. Door het aanhouden van deze waarde kan er in normale omstandigheden geen sprake meer zijn van onderverzekering. Let wel op! Deze waardebepaling heeft een geldigheid van vijf jaar. Daarna moet de waardemeter weer opnieuw worden ingevuld.

Hulp nodig bij het invullen van de waardemeter? Of heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact met ons op via [email protected] of tel. 0578-699799.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven