• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Voorkom onderverzekering van uw bedrijfspand en inventaris

Bij het verzekeren van een bedrijfspand en de inventaris moet eerst de waarde worden vastgesteld. Aan de hand daarvan kunt u uw verzekerd bedrag bepalen. Dit moet nauwkeurig gebeuren: voor een te laag bedrag verzekeren heeft nadelige gevolgen bij schade. En met een te hoog verzekerd bedrag betaalt u onnodig teveel premie. Dit probleem is te ondervangen met een vaste taxatie.

Voorkom onderverzekering van uw bedrijfspand en inventaris

Waarom een vaste taxatie?

Het bepalen van de waarde van zakelijke bezittingen is lastig. Dat komt mede doordat er verschillende definities van waarde zijn. De verkoopwaarde is bijvoorbeeld anders dan de herbouwwaarde van een pand. Juist die herbouwwaarde is belangrijk voor de verzekering. Ook de waarde van de inventaris vaststellen is niet eenvoudig. Het aankoopbedrag hoeft namelijk niet hetzelfde te zijn als de te verzekeren waarde. Nog lastiger is het bepalen van de waarde van grondstoffen, halffabricaten en machines. Daar kunt u ook beter niet aan beginnen. Met een vaste taxatie maakt u de waardebepaling de verantwoordelijkheid van de verzekeraar.

Voorbeeld van de gevolgen van een te laag verzekerd bedrag.

Stel, u heeft een bedrijfspand verzekerd voor een herbouwwaarde van €400.000. Het verzekerd bedrag is niet door een vaste taxatie vastgesteld. Door een brand raakt het pand beschadigd. De door de verzekeraar ingeschakelde expert stelt de herbouwwaarde op dat moment vast op €500.000. Dit kan hoger uitvallen dan de oorspronkelijk waardebepaling, door een verbouwing of waardestijging. Het pand is dus voor 20% te laag bedrag verzekerd. Het schadebedrag is door een expert vastgesteld op €100.000. De verzekeraar vergoedt de schade naar verhouding van het verzekerd bedrag. De uitkering bedraagt dus: 400.000 / 500.000 = 0,8 x €100.000 = €80.000. De overige €20.000 draagt de onderneming zelf.

Vaststellen van het verzekerd bedrag voor de inventaris is nog lastiger.

De herbouwwaarde berekenen is lastig, maar het bepalen van de waarde van de inventaris en de goederen in het bedrijfspand is nog lastiger. Voor deze waardebepaling kan de verzekeraar een expert of taxateur inschakelen. Toch gaat het vaak om een inschatting. Ook bij een taxatie door een deskundige kan een deel van de schade onbetaald blijven. Dat komt door het feit dat verzekeraars vaak de dagwaarde uitkeren als de waarde vóór de schade minder was dan 40% van de nieuwwaarde.

Wat is de kracht van een vaste taxatie voor de inventaris?

Voor het verzekeren van inventaris is een vaste taxatie vaak aan te raden.  Bij schade kan dit namelijk een groot verschil maken. Bij vaste taxatie wordt de in de vaste taxatie vastgestelde nieuwwaarde leidend bij de schadeafwikkeling. Hierdoor wordt er geen afschrijving meer verrekend. Als de waarde niet is vastgesteld door vaste taxatie kan de verzekeraar voor de uitkering dus uitgaan van de dagwaarde bij de schadeafwikkeling.

Let op: De herbouwwaarde is de laatste jaren flink gestegen.

Heeft u de gebouwenverzekering voor uw bedrijfspand jaren geleden afgesloten? Controleer in dat geval of het verzekerd bedrag de laatste jaren alweer is bijgesteld. Door de groei van de economie van de afgelopen jaren zijn de kosten in de bouw sterk gestegen. Dit heeft zeker ook invloed op de herbouwwaarde van bedrijfspanden.

Twijfelt u of uw pand goed verzekerd is met een juist verzekerd bedrag? Maak gerust een afspraak met één van onze zakelijke adviseurs. Wij kunnen het controleren en de verzekering eventueel ook aan laten passen. Dan kijken we ook gelijk of er nog andere risico’s zijn die te beperkt of juist te ruim verzekerd zijn. Neem contact met ons op via [email protected] of bel 0578-699789. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven