• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Waarop letten bij een autoschade?

Het kan u gemakkelijk overkomen. U raakt betrokken bij een ongeval. Dit heeft u niet vaak bij de hand, dus weet u misschien niet precies wat u te doen staat. Het is belangrijk de omstandigheden rondom de schade goed vast te leggen in het schadeformulier. Maar er zijn meer zaken waar u op moet letten.

Waarop letten bij een autoschade?

Na een aanrijding is het eerst even bekomen van de schrik, maar al snel is het uzelf weer herpakken en bedenken wat er nu moet gebeuren. U kunt ons natuurlijk gelijk bellen voor hulp en advies, maar op de groene kaart staat in ieder geval het telefoonnummer van de alarmcentrale. In geval van nood of voor de berging van uw auto kunt u ze altijd bellen. Waar u verder op kunt letten is het volgende.

Zorg voor uw eigen veiligheid

Direct na een ongeval is de eerste prioriteit uzelf en de passagiers in veiligheid te brengen. Laat de auto dus indien mogelijk niet midden op de weg staan, maar zet de auto op een veilige plaats weg. Maak het liefst wel eerst foto’s van de situatie direct na het ongeval. Dit kunnen belangrijke foto’s zijn voor de bewijsvoering. Als het zorgt voor onveilige situaties, laat u de foto’s achterwege.

Vul samen met de tegenpartij het schadeformulier in

Het Europees schadeformulier heeft u waarschijnlijk in de auto liggen. Deze kunt u samen met de tegenpartij invullen. Vul de voorzijde van het formulier zo compleet mogelijk in. Vergeet niet de onderzijde van het formulier te voorzien van een situatieschets. Bovenin kunt u eventueel de gegevens van getuigen noteren. Bij de afwikkeling van de schade kunnen getuigen geraadpleegd worden als de toedracht van de schade toch niet volledig duidelijk is. Vergeet vooral niet het formulier te ondertekenen, en ook te laten tekenen door de tegenpartij. Een door beide partijen ondertekend schadeformulier is van doorslaggevende waarde. Het formulier bestaat uit twee vellen. Het ingevulde drukt door op het achterste formulier. Beide betrokkenen krijgen een afschrift mee. Thuis kunt u op uw gemak de achterzijde van het formulier invullen. Deze vragen kunt u alleen invullen.

Informeer waar de auto heen moet voor reparatie

Is uw auto WA casco verzekerd en heeft uw auto schade? Informeer altijd eerst waar de auto heengebracht kan worden. Dit kan een besparing geven op het verschuldigde eigen risico. Uw verzekeraar heeft bijvoorbeeld afspraken met Schadegarant of Topherstel. Uw auto naar de verkeerde reparateur brengen kan onnodig geld kosten. Ook bij ruitreparatie kunt u het beste eerst bij ons informeren waar u uw auto het beste heen kunt brengen.

Aangifte doen bij de politie?

Bij een ongeval is het niet altijd nodig de politie in te schakelen. De politie is namelijk geen partij bij de schadeafwikkeling. Bij een ongeval met letsel of met een buitenlands motorrijtuig, kunt u het beste wel politie inschakelen. Indien uw auto door een onbekende dader beschadigd is op bijvoorbeeld een parkeerplaats, moet u direct aangifte doen. Dergelijke schades kunnen namelijk onder voorwaarden verhaald worden op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Zorg er altijd voor dat het Europees schadeformulier in de auto ligt. Heeft u deze niet meer? Graag sturen wij u deze toe. Neem contact met onze schade experts op via tel. (0578) 699 777 of [email protected].


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven