• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Wanneer verzekert u huurdersbelang of eigenarenbelang mee?

Bij het verzekeren van uw huis en de inboedel kunt u te maken krijgen met de termen huurdersbelang en eigenarenbelang. Wat wordt hieronder verstaan en wanneer heeft u deze dekkingen nodig?

Wanneer verzekert u huurdersbelang of eigenarenbelang mee?

Wat moet ik als huurder verzekeren?

Huurders van een huis hoeven het huis niet zelf te verzekeren. Het is aan de eigenaar van het huis om voor een opstalverzekering te zorgen. Maar wat als u investeert in het huurhuis? Deze investering verzekert de verhuurder niet mee. Een vergelijkbare situatie doet zich voor bij eigenaren van een woning in een appartementencomplex. Graag licht ik de termen hieronder verder toe.

Wat houdt het huurdersbelang in?

Deze term kunnen we eenvoudig uitleggen aan de hand van een voorbeeld. U plaatst bijvoorbeeld een nieuwe keuken of een badkamer in uw huurwoning. Bij het opbranden van het huis krijgt de eigenaar van het huis een vergoeding voor het herbouwen van het huis, maar wel exclusief de nieuw geplaatste keuken of badkamer. Als huurder kunt u ervoor kiezen om in de inboedelverzekering het huurdersbelang mee te verzekeren. Door deze dekking krijgt u het bijvoorbeeld in de badkamer of keuken geïnvesteerde bedrag weer terug na de brand in het huis. Ook bij een kleinere schade kan deze dekking belangrijk zijn. De eigenaar van het huis heeft de investeringen van de huurder namelijk niet meeverzekerd.

Ook investeringen van de vorige huurder van het huis kunnen als huurdersbelang meeverzekerd worden door de huidige huurder.

Wanneer verzekert u het eigenarenbelang?

Eigenaren van een appartement of flat hoeven alleen maar een inboedelverzekering af te sluiten. Het pand zelf is verzekerd door de Vereniging van Eigenaren (VvE). De verzekering is voor het volledige pand, dus inclusief de appartementen en de gemeenschappelijke ruimtes. Toch kunt u als eigenaar van een appartement behoefte hebben aan een aanvullende verzekering. Ook hierbij geldt namelijk dat verbeteringen aan het appartement niet standaard meeverzekerd zijn. Als het gebouw volledig opbrandt, volgt er een uitkering voor het herbouwen van het pand uitgaande van het standaard appartement. De zelf aangebrachte veranderingen of verbouwingen kunnen eigenaren van de individuele appartementen verzekeren met een eigenaarsbelangverzekering naast de verzekering van de VvE.

Wees wel kritisch bij het selecteren van een eigenaarsbelangverzekering. Sommige verzekeraars bieden een beperkte dekking of hanteren een hoog eigen risico. Gelukkig kunt u hierin vertrouwen op de kennis van uw verzekeringsadviseur.

Voorkom dat u teveel verzekert

Huurdersbelang en eigenarenbelang kunnen al meeverzekerd zijn. Voordat u het belang aanvullend verzekert, kunt u beter eerst uitzoeken of het al verzekerd is in de inboedelverzekering of bij de VvE. Sommige inboedelverzekeringen keren bijvoorbeeld bij schade tot 10% van het verzekerd bedrag uit voor huurdersbelang. In de polis van de VvE kan ook een bedrag voor eigenaarsbelang meeverzekerd zijn. Dubbel verzekeren kost u onnodig geld.

Wilt u weten of het slim is om huurdersbelang of eigenarenbelang in uw situatie te verzekeren? Neem gerust contact op met onze verzekeringsadviseurs via [email protected] of tel. 0578-699799.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven