• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1
Pensioensparen

Wat betekent het afschaffen van de oudedagsreserve voor zelfstandigen?

De Fiscale Oudedagsreserve (FOR) wordt per 2023 afgeschaft. Het was al eerder aangekondigd, maar op Prinsjesdag is dan echt het doek gevallen voor deze maatregel. Daarmee vervalt een mogelijkheid voor zzp’ers om fiscaal voordelig te sparen voor hun pensioen zónder het bedrag meteen apart te hoeven zetten. Maar wat betekent dat in de praktijk? En wat is het alternatief?

Wat betekent het afschaffen van de oudedagsreserve voor zelfstandigen?

Hoe werkt de Oudedagsreserve?

Zelfstandig ondernemers die voldoen aan het urencriterium, kunnen gebruik maken van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). U zet dan jaarlijks een percentage van uw ondernemingswinst opzij. In 2022 gaat het om 9,44% met een maximum van €9.632. Over dat bedrag betaalt u dan geen inkomstenbelasting. Daarnaast hoeft u het geld niet meteen daadwerkelijk apart te zetten voor pensioen, het mag in de onderneming blijven.

Uitgesteld belasting betalen over de reserve

Natuurlijk moet er op een bepaald moment wél afgerekend worden met de fiscus, dat gebeurt in de regel wanneer de zelfstandige stopt met het bedrijf. Er wordt dan belasting geheven over de totale opgebouwde reserve. U kunt ervoor kiezen om op dat moment de opgebouwde FOR te storten in een lijfrente. U betaalt de belasting dan gespreid, omdat de uitkeringen hiervan belast zijn. Overigens kunt u ook tussentijds, bijvoorbeeld jaarlijks, de oudedagsreserve inleggen in een lijfrente.

Een mooie aftrekpost, maar consequenties niet altijd helder

Uit onderzoek van BrightPensioen blijkt dat maar liefst een derde van de zelfstandigen gebruik maakt van de FOR. Maar ook bleek dat zes van de tien mensen die de FOR gebruikt, het geld niet daadwerkelijk geheel of gedeeltelijk apart zet. De vraag is dus hoe deze groep uiteindelijk moet afrekenen met de fiscus. Ook opmerkelijk was dat een op de tien zelfstandigen helemaal niet weet dat er op enig moment afgerekend moet worden. De valkuil van de FOR is dat het een mooie aftrekpost is, maar dat de consequenties niet helder zijn en dat er in veel gevallen helemaal geen pensioen wordt opgebouwd.

Wat doet u vanaf volgend jaar voor uw pensioen?

Over belastingjaar 2022 kunt u de regeling nog gebruiken. Heeft u inmiddels een behoorlijke reserve opgebouwd in uw bedrijf? Overleg dan met uw boekhouder of financieel adviseur wat u het beste kunt doen én hoe u in de toekomst verder gaat sparen voor uw pensioen. 

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 94% van de zelfstandigen geen pensioen opbouwt bij een pensioenfonds. Daarnaast bouwt slechts 11% zelf pensioen op, via bijvoorbeeld een lijfrente. Het eigen vermogen uit privé of uit de onderneming, vangt dit slechts voor een klein deel op. En vaak zit dat vermogen vast in de eigen woning. Zeker voor zelfstandigen is het belangrijk om na te denken over de pensioenopbouw.

Lijfrente: ruimte neemt toe

Wilt u voortaan voor uw oude dag sparen door in te leggen in een lijfrente of deed u dat al? De nieuwe Wet toekomst pensioenen die op dit moment in de Tweede Kamer wordt behandeld, wil de jaarruimte fors uitbreiden, zodat het voor zelfstandigen makkelijker wordt om pensioen op te bouwen. Het grote verschil met de FOR is dat het geld niet meer beschikbaar is, wanneer u bijvoorbeeld krap zit of wilt investeren. Maar dat is ook meteen de veiligheidsklep: u heeft het dan daadwerkelijk weggezet voor uw oude dag.

Waar moet u beginnen?

Vindt u het tijd worden om iets te doen aan uw pensioen? Zoek eerst eens uit wat u maandelijks nodig denkt te hebben als u met pensioen gaat. En bekijk dan hoeveel u al opgebouwd heeft. Heeft u bijvoorbeeld in het verleden pensioen in loondienst opgebouwd? Heeft u overwaarde in uw woning en wilt u op termijn kleiner gaan wonen? Dat speelt allemaal mee. Te weinig opbouwen is niet goed, maar teveel opbouwen ook weer niet nodig. Probeer daarom een mooie balans te vinden tussen geld nu en geld straks. een financieel adviseur kan u helpen om hier inzicht in te krijgen.

Wilt u meer weten over pensioensparen?

Wilt u meer informatie over uw pensioen en een beeld krijgen bij uw financiële situatie in de toekomst? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Dit kan via [email protected] of bel 0578 211 000. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven