• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Wat gebeurt er als u de gezondheidsvragen bij een verzekering verkeerd invult?

Wilt u een verzekering afsluiten voor het geval dat u of uw partner arbeidsongeschikt raakt? Bijvoorbeeld een AOV als ondernemer of een woonlastenverzekering als particulier? U moet dan een medische vragenlijst invullen. Doe dat secuur, want een foutje kan grote financiële gevolgen hebben.

Wat gebeurt er als u de gezondheidsvragen bij een verzekering verkeerd invult?

Bij twijfel: beter teveel informatie dan te weinig

Het invullen van een gezondheidsverklaring moet u niet zomaar tussendoor doen. Vragen moeten volledig en naar waarheid beantwoord worden en dat is als aanvrager zelfs uw wettelijke plicht. Ook als u denkt dat dat ene bezoekje aan een psycholoog tien jaar geleden niet belangrijk was of die gebroken knie uit uw jeugd; vermeld het toch maar. Dat de verzekeraar naar een bepaalde categorie klachten vraagt, geeft aan dat het relevant is om te noemen.

Op basis van de gegevens in de verklaring brengt de verzekeraar de risico’s in kaart en bepaalt of hij u wilt verzekeren en tegen welke voorwaarden en welke premie.

Ook zonder opzet loopt u risico

Wie per ongeluk iets is vergeten kan nog steeds recht hebben op een uitkering, tenzij de verzekeraar kan aantonen dat hij bij kennis van de echte stand van zaken geen verzekering met u zou hebben gesloten of alleen onder voorwaarden een verzekering had willen sluiten.

Tip: Lees er meer over in dit kennisdocument van klachteninstituut Kifid. Hierin staan ook een aantal voorbeelden beschreven.

Voorkom dat u in een frauderegister wordt opgenomen

Bent u onvolledig en komt de verzekeraar daar achter, dan zijn er in principe twee scenario’s. Wie bewust onvolledig was, krijgt geen uitkering van de verzekeraar. Uiteraard moet de verzekeraar wel aannemelijk kunnen maken dat er sprake van opzet was. Ook loopt u kans dat uw gegevens worden opgenomen in een van de frauderegisters. Het wordt dan erg lastig om nog een verzekering te krijgen.

Meer informatie?

Twijfelt u bij het beantwoorden van een bepaalde gezondheidsvraag? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of bel 0578-699799. We helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven