• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Wat verandert er voor ondernemers in 2020?

Het is alweer oktober, wat betekent dat het jaar ten einde begint te lopen. Eind september zijn op Prinsjesdag de financiële plannen voor de toekomst weer bekend gemaakt. Wat verandert er voor ondernemers en waar liggen de pijnpunten?

De boodschap van Prinsjesdag was dat iedereen volgend jaar meer te besteden krijgt. Het kabinet heeft de plannen namelijk eerst door laten rekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Toch zijn er voor ondernemers ook een aantal negatieve veranderingen voorgesteld. Zo wordt de zelfstandigenaftrek in stapjes verlaagd en gaat de vennootschapsbelasting toch niet omlaag in 2020. Waar moet u rekening mee houden in 2020?

Wat verandert er voor ondernemers in 2020?

Een stijgende koopkracht

De omvang van de stijging van de koopkracht is een onderdeel waar de politiek veel aandacht aan besteedt. Gemiddeld gaan Nederlanders er 2,1% op vooruit. Vooral werknemers krijgen meer te besteden in 2020, de koopkracht stijgt namelijk met 2,4%. Ondernemers gaan er gemiddeld 2,0% op vooruit.

Vennootschapsbelasting in 2020

De vennootschapsbelasting bedraagt voor de eerste € 200.000 aan winst 16,5% in plaats van de huidige 19% (voor kleine en middelgrote bedrijven). De heffing over winsten boven de €200.000 zou per 2020 tevens verlaagd worden, maar deze verlaging is voor dit jaar van de baan. Het blijft de huidige 25%. Wel is aangekondigd dat de verlaging in een later stadium gaat komen.

Bedrijven die de vennootschapsbelasting in termijnen mogen betalen, maar besluiten om toch in één keer te betalen, krijgen tot op heden een korting. Deze korting vervalt per 2021.

Zelfstandigenaftrek gaat geleidelijk omlaag

In 2019 bedraagt de zelfstandigenaftrek nog € 7.280, in 2020 wordt dit € 7.030. De zeven jaren daarna blijft het fiscaal voordeel zakken met € 250 per jaar en één stap met € 280. In 2028 blijft er nog € 5.000 van de zelfstandigenaftrek over. De verlaging wordt geleidelijk doorgevoerd om de impact voor zelfstandigen die er recht op hebben klein te houden. Toch wordt het ook in 2020 natuurlijk al wel merkbaar.

WW-premie omlaag voor werknemers met een vast contract

Het kabinet wil het geven van vaste contracten stimuleren. Daarvoor is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) geïntroduceerd. Eén van de maatregelen is het verlagen van de WW-premie voor werknemers met een vast dienstverband. Voor werknemers met een tijdelijk contract bedraagt de premie 7,94% en voor werknemers met een vast dienstverband 2,94%. De hoogte van de premie is dan niet meer afhankelijk van de sector waar een bedrijf in werkt.

Ruimere mogelijkheden met zelf opgebouwde pensioenvoorzieningen

Als u niet binnen een pensioenregeling valt, kunt u zelf een kapitaal opbouwen ter aanvulling op uw AOW. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een lijfrenteverzekering of een lijfrenterekening. U kunt jaarlijks een bedrag storten, wat onder voorwaarden aftrekbaar is van het inkomen. Dit soort voorzieningen worden gelijkgetrokken met een aanvulling op het pensioen opgebouwd via een pensioenregeling. Hierdoor komen er ruimere mogelijkheden om het opgebouwde kapitaal te besteden. Ook is in sommige situaties het afkopen van de voorziening mogelijk. Echter is dit nu nog een wetsvoorstel.

Benieuwd wat er voor u gaat veranderen?

Wilt u meer weten over de veranderingen voor u en voor uw bedrijf in 2020? Wij nemen de veranderingen graag met u door. U kunt hiervoor een afspraak maken met een van onze adviseurs via [email protected] of bel 0578-699789. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven