• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1
Hoe staat het met uw RI&E?

De week van de RI&E: daar kunt u iets mee!

Als u de vraag gesteld wordt of uw RI&E op orde is. Wat zegt u dan?

  1. Nee, die heb ik niet.
  2. Ja, die heb ik lang geleden gemaakt, maar ik heb er daarna niet meer naar omgekeken.
  3. Ja, die heb ik en ik pas deze jaarlijks aan op veranderende bedrijfsomstandigheden.

Bent u ondernemer met 1 of meer personeelsleden? Dan is het hebben van een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) verplichte kost. Voor de één een document waar veel aandacht aan wordt besteed, voor de ander een moetje.

De week van de RI&E: daar kunt u iets mee!

Levend document 

Hoe dan ook: een goede RI&E is een levend document. Verandert uw bedrijf of de omstandigheden rondom uw bedrijf? Dan verandert vaak ook uw RI&E. En was uw antwoord op de vraag hierboven A of B? Dan doet u er om deze vier redenen goed aan de RI&E er nog eens bij te pakken.

1. Organisatorisch: verzuim voorkomen

Op kantoor hebben uw werknemers een prachtig bureau met dito stoel, maar is de thuiswerkplek ook wel zo optimaal? Is in de loop van de tijd de werkdruk toegenomen, maar niet het aantal werknemers? Of heeft u een nieuwe machine aangeschaft? Allemaal redenen om de RI&E te updaten en u zo écht bewust te blijven van de risico’s die uiteindelijk kunnen leiden tot ziekteverzuim bij uw werknemers.

2. Wetgeving: meet uw maatregelen

Ook de wetgever zit niet stil. Zo heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) o.a. besloten dat u niet alleen risico’s en de onderliggende oorzaken moet vaststellen, maar dat u ook de effectiviteit van uw maatregelen moet meten. Is bijvoorbeeld een training over een goede werkhouding onderdeel van uw plan van aanpak? Dan moet u er ook op toezien dat uw werknemers deze training volgen en de adviezen in praktijk brengen.

3. Financieel: uw verzekeraar keert niet uit

Heeft u geen RI&E? Dan riskeert u bij een SZW-inspectie een boete die fors kant uitpakken én moet de RI&E alsnog maken. Ook een sterk verouderde RI&E brengt financiële risico’s met zich mee. Indirect doordat u misschien minder alert bent op mogelijke risico’s voor uw werknemers, maar ook uw verzuimverzekeraar kan besluiten niet of minder uit te keren als uw RI&E niet aanwezig of actueel is.

Daarnaast kan het ook gebeuren dat een werknemer u aansprakelijk stelt voor het letsel dat hij opliep na een bedrijfsongeval met bijvoorbeeld die nieuwe machine. Was uw RI&E op dat moment niet op orde? Dan kan uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeraar besluiten niet of minder uit te keren.   

4. Overheidscampagne: week van de RI&E

Van 12 tot en met 16 juni 2023 is het de landelijke week van de RI&E: een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, MKB Nederland, Vakcentrale voor professionals, AWVN, CNV en VNO NCW.  In deze week vragen wij, samen met andere ondernemers en professionals, aandacht voor de RI&E. Wilt informatie over de RI&E, hulp bij het opstellen of wilt u dat wij uw RI&E controleren? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie

Veldhuis Advies werkt nauw samen met NLG Arbo Oost. NLG Arbo Oost biedt een breed scala aan diensten op het gebied van onder andere de RI&E, verzuimbegeleiding en preventiebeleid. Wilt u hulp bij het controleren of opstellen van een RI&E? Neem gerust contact met ons op via [email protected] of bel naar 0578-699789. 


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven