• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Welke vormen van cybercrime zijn er?

Cybercrime is een vorm van digitale criminaliteit waarbij internetcriminelen inbreken op bijvoorbeeld een computer, telefoon of het complete netwerk van een organisatie. ICT is bij deze vorm van criminaliteit het doel én het middel. De motieven van internetcriminelen lopen uiteen, maar de impact is over het algemeen enorm.

Welke vormen van cybercrime zijn er?

Doel van internetcriminelen

Cybercriminelen of hackers zijn er in vele soorten en maten: van personen tot organisaties en van activisten (hackersgroep Anonymous bijvoorbeeld) tot staatsgebonden groepen. In werkelijkheid gaat het vaak om personen of collectieven die het internet gebruiken om te protesteren en mensen te mobiliseren of om individuen of bedrijven te chanteren of deels af te persen met het doel geld te verdienen.

Vormen cybercriminaliteit

Er zijn verschillende soorten cybercrime waarmee zowel bedrijven als particulieren te maken kunnen krijgen. We hebben tien varianten voor je op een rij gezet.

1: Cyberafpersing

Zodra hackers toegang hebben tot het digitale netwerk starten zij met het afpersen van de organisatie of een persoon. Je krijgt pas weer toegang tot de computer(s) of telefoon(s) zodra er geld betaald is.

2: Cyberstalking

Deze vorm van cybercrime komt vaak voor bij individuen: via digitale kanalen word je stelselmatig lastiggevallen.

3: Phishing

Phishing is een vorm van cybercrime die we steeds vaker zien: via een valse e-mail of website wordt gevraagd naar je persoonlijke gegevens. Internetcriminelen kunnen dit ook vanuit jouw bedrijfsnaam doen. Geef nooit zomaar wachtwoorden, pincodes of andere persoonlijke gegevens door n.a.v. dit soort berichten. Neem liever contact op met de afzender, zoals de bank of een bedrijf.
 
Tip: vaak kun je de foute link zelf al herkennen. Klik niet op de link, maar ga hier met je cursor opstaan (zonder te klikken!). Vaak verschijnt er dan een webadres in je browser en is dan direct zichtbaar dat de link niets te maken heeft met de zogenaamde afzender.

4: Malware

Malware is een verzamelnaam voor schadelijke software. Door de computer te besmetten met malware kunnen criminelen toegang krijgen tot de computer en je bestanden vergrendelen. Een bekend voorbeeld van malware is het virus. Een virus is een computerprogramma dat zich in een bestand op je computer nestelt. Er kan informatie op je computer verspreid worden, maar het is ook mogelijk dat je computer hierdoor niet meer te gebruiken is.

5: Password Cracking

Criminelen achterhalen je wachtwoorden om vervolgens in te breken op je computer, telefoon en/of netwerk. Daarom is het belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken. Sterke wachtwoorden bestaan uit letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Gebruik daarnaast niet voor iedere website hetzelfde wachtwoord, maar varieer hierin. Indien internetcriminelen je wachtwoord achterhalen, krijgen ze hierdoor niet direct toegang tot al je accounts.

6: Botnet

Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde computers die aangestuurd worden door een centrale server. Een internetcrimineel koopt toegang tot dit netwerk en kan automatisch opdrachten uitvoeren.

7: Defacing

Bij defacing veranderen cybercriminelen de content: bijvoorbeeld door de homepage van je website aan te passen.

8: Identiteitsfraude

Deze vorm van cybercrime kan bij zowel individuen als bedrijven voorkomen. Internetcriminelen gebruiken jouw identiteit of bedrijfsgegevens om bijvoorbeeld producten of diensten te bestellen, creditcards aan te vragen of illegale activiteiten uit te voeren.

9: Ransomware

Ransomware is een vorm van cybercrime waarbij bestanden op je computer vergrendeld worden. Wil je weer toegang tot de gegevens? Dan moet er, de naam zegt het al, losgeld betaald worden.

10: DdoS-aanval

Bij een DdoS-aanval wordt de server overbelast met als doel de website of internetdienst onbruikbaar te maken.

Wilt u meer weten?

Specialisten, voornamelijk uit de regio en het netwerk van Veldhuis Advies, helpen uw organisatie bewuster en weerbaarder te maken tegen cybercriminelen. Hiermee geven wij aan onze kernwaarden “helpen”, “eerlijk” en “professioneel” weer een nieuwe dimensie.

Uiteraard staan wij voor u klaar om uw persoonlijke situatie te bespreken. Neem hiervoor gerust contact met ons op via [email protected] of bel 0578-699789 en houdt bovendien onze website in de gaten. Onze adviseurs staan u graag persoonlijk te woord.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven