• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Wetswijzigingen per 1 juli voor particulieren

1 januari en 1 juli zijn altijd belangrijke data in ons land. Het start- en middelpunt van het jaar zijn namelijk precies de momenten waarop wetswijzigingen van kracht worden. Zo ook dit jaar. De belangrijkste veranderingen voor particulieren hebben we voor u op een rijtje gezet.

Wetswijzigingen per 1 juli voor particulieren

Rookmelders verplicht in alle woningen

We hebben het al eerder vermeld, maar vanaf 1 juli is het verplicht om op iedere verdieping en iedere afgesloten ruimte die onderdeel is van een vluchtroute, een rookmelder te hangen. De gemeente kan hierop gaan controleren.

Minimumloon wordt verhoogd

Goed nieuws voor mensen die een inkomen op basis van het minimumloon hebben. Deze wordt namelijk (ietsje) verhoogd, om de toegenomen inflatie te compenseren. Per 1 juli stijgt het minimumloon naar € 1.756,20 voor medewerkers van 21 jaar en ouder.

Uitkeringen zoals de AOW, de werkloosheidwet en de ziektewet zijn gekoppeld aan het minimumloon, dus zullen deze ook een kleine verandering doormaken.

Meer kinderbijslag

Goed nieuws voor ouders met kinderen tot 18 jaar. Om de inflatie te compenseren wordt de kinderbijslag, die eigenlijk niet verhoogd zou worden, toch met een paar tientjes verhoogd.

Per kwartaal krijg je 20 euro per kind extra. Wie een kind heeft van jonger dan 6 jaar krijgt nu €249,31 per kwartaal, van 6 t/m 11 jaar gaat het om €302,74 en van 12 t/m 17 jaar om €356,16.

Huurbevriezing vervalt

Minder goed nieuws is dat de huurprijzen die vanwege de coronapandemie bevroren waren, nu weer mogen worden verhoogd. Daar gelden weer de normale regels voor: maximaal 3,5% per jaar mag er verhoogd worden.

Wie scheef woont in een sociale huurwoning, moet mogelijk nog meer gaan betalen. Als u een hoger inkomen hebt dan bij de woning past, dan mag de verhuurder namelijk meer huur vragen. Hoeveel precies, is afhankelijk van uw inkomen.

Minder btw op energie

Gas is ontzettend duur geworden de laatste tijd, dat zult u vast wel gemerkt hebben. Maar vanaf 1 juli zult u ook weer een positieve verandering op uw rekening zien. Het btw-tarief op energie wordt namelijk verlaagd van 21% naar 9%, wat behoorlijk kan schelen. Deze maatregel is helaas maar tijdelijk, en zal eind december waarschijnlijk weer komen te vervallen.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven