• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Wetswijzigingen voor ondernemers en ondernemingen per 1 juli 2022

1 januari en 1 juli zijn altijd belangrijke data in ons land. Het start- en middelpunt van het jaar zijn namelijk precies de momenten waarop wetswijzigingen van kracht worden. Zo ook dit jaar. De belangrijkste veranderingen voor ondernemers en ondernemingen hebben we voor u op een rijtje gezet.

Wetswijzigingen voor ondernemers en ondernemingen per 1 juli 2022

Wettelijke betaaltermijn grootbedrijf naar 30 dagen

In 2017­ werd al vastgelegd dat grote bedrijven hun facturen binnen 60 dagen moesten betalen, maar dit verandert nu opnieuw. Per 1 juli 2022 is de betaaltermijn verder teruggebracht naar 30 dagen. Grote bedrijven zijn organisaties met meer dan 250 werknemers, meer dan €40 miljoen omzet, of een balanstotaal van meer dan €20 miljoen.

Vooral voor zelfstandigen en kleinere bedrijven is dit goed nieuws. Zij hebben vaak moeite met het betaald krijgen van hun facturen, deze wetswijziging moet daarbij helpen.

Btw-tarief energie verlaagd

Vanaf vandaag gaat er een tijdelijke maatregel in om de schade door de gestegen energieprijzen deels goed te maken: tot het einde van 2022 daalt het btw-percentage op energie van 21% naar 9%. Dit kan een flinke duit schelen in de maandelijkse lasten.

Minimumloon aangepast

Per 1 juli stijgt het minimumloon naar € 1.756,20 voor medewerkers van 21 jaar en ouder. Voor een wekelijkse uitbetaling is het bedrag vastgesteld op € 405,30. Het minimumjeugdloon en het minimumloon voor BBL-leerlingen stijgen ook mee. Pas daarom uw lonen op tijd aan, als dit nodig is. U mag een werknemer niet onderbetalen, ook niet per ongeluk. Dan kunt u een flinke boete krijgen van de Arbeidsinspectie.

Meer privacy in het handelsregister

Nu staat het privéadres van zelfstandigen nog openlijk inzichtelijk in het Handelsregister genoteerd. Het wordt vanaf 1 juli mogelijk om dit af te schermen als er sprake is van (waarschijnlijke) dreiging, zoals bijvoorbeeld in het geval van journalisten. Check bij de KVK wat er in uw situatie mogelijk is.

Later in het jaar nog meer wijzigingen

In augustus van dit jaar worden nog meer wijzigingen doorgevoerd. Zo kan er vanaf 1 augustus ook een B.V. worden opgericht via een beeldverbinding, in plaats van alleen via de notaris. Daarnaast zijn er ook aangepaste richtlijnen voor arbeidsvoorwaarden.

En op 2 augustus 2022 gaan er ook nieuwe regels in rondom ouderschapsverlof. Door Europese wetgeving wordt ook in Nederland de eerste 2 maanden ouderschapsverlof voor een deel betaald. De vergoeding is vastgesteld op 70% van het dagloon. Als werkgever vraagt u de uitkering betaald ouderschapsverlof aan via het UWV.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven