• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Wie betaalt de schade na een storm?

Wat is stormschade en hoe bent u daartegen verzekerd?

Op een stormachtige middag een lange strandwandeling maken is de leuke kant van storm. Helaas veroorzaakt storm en harde wind ook veel narigheid. Een boom die omwaait op uw huis, schuur of auto. Een flinke lekkage of dakpannen die van uw huis gewaaid zijn. Wanneer spreken we van stormschade en hoe bent u hier tegen verzekerd?

Wie betaalt de schade na een storm?

Wat is stormschade?

Stormschade is schade die direct veroorzaakt wordt door storm. Officieel kunnen we pas spreken van storm bij windkracht 9, maar de verzekeraar verzekert uw opgelopen schade al bij wind vanaf windkracht 7 (14 meter per seconde). Schade die u hierdoor kan oplopen zijn:

  • Dakpannen die van uw huis zijn gewaaid.
  • Een boom die omgewaaid is op uw huis.
  • De schutting in de tuin die door de storm is omgewaaid.
  • Uw auto die geplet is onder een boom.

Of uw schade ook daadwerkelijk stormschade mag heten wordt bepaald door de verzekeraar. Deze gebruikt hiervoor de bevindingen en windmetingen van het KNMI.

Lees meer: Schade aan uw schutting door een fikse storm? Dit is wat u moet weten

Hoe is stormschade verzekerd?

Stormschade aan uw woning

Als u een koopwoning heeft, zult u hiervoor een inboedel- en opstalverzekering af moeten sluiten. Deze verzekeringen bieden meestal ook dekking voor schade door storm.

Heeft u een huurwoning? Dan heeft u vaak voldoende aan alleen een inboedelverzekering, maar let er hierbij wel op dat eventueel eigenaarsbelang (zoals een schutting in de tuin) is meeverzekerd; dit is vaak niet standaard geregeld en zult u dus zelf aan moeten geven.

Lees meer: Wanneer verzekert u huurdersbelang of eigenarenbelang mee?

Let op: niet iedere verzekeraar dekt dezelfde schade voor hetzelfde bedrag. Er kunnen grote verschillen zitten tussen inboedel- en opstalverzekeringen. Bekijk uw polisvoorwaarden om zeker te weten waar u in het geval van stormschade recht op hebt. Voor stormschade is vaak een eigen risico van toepassing; neem contact met ons op om navraag te doen of dit bij u ook van toepassing is.

Stormschade aan uw auto

Met een autoverzekering is uw auto meestal verzekerd voor schade door rondvliegende takken, dakpannen en omvallende bomen. Hiervoor heeft u wel een allrisk verzekering of een beperkt cascoverzekering nodig. Is uw auto alleen WA verzekerd, dan is schade door storm helaas niet gedekt.

Lees meer: Kies een autoverzekering niet alleen op basis van de leeftijd van uw auto

Hoe zit het met mijn eigen risico bij stormschade?

Bij stormschade aan uw woonhuis of inboedel geldt meestal een (hoger) eigen risico dan bij andere schades. Het eigen risico verschilt per verzekeraar en woonverzekering maar ligt meestal tussen de €225,- en €500,-. Heeft u een autoverzekering met een eigen risico, dan zal dit eigen risico ook van toepassing zijn als u stormschade aan uw auto heeft. Een stormschade is (bij de meeste autoverzekeringen) niet van invloed op de korting wegens schadevrij rijden.

Stormschade? En nu?

Als u toch schade heeft geleden aan uw woning of auto door noodweer, dan valt die schade vaak onder de dekking van uw inboedel- en opstalverzekering (woning) of autoverzekering. De verzekeraar stelt dan samen met u de schade vast en zorgt ervoor dat de schade zo snel mogelijk hersteld kan worden.

Neem bij acute schade zo snel mogelijk contact met ons op. Wij hebben een alarmlijn die zeven dagen per week bereikbaar is via 0578-699760.

Is de schade niet acuut? Dan kunt u tijdens werkdagen contact opnemen met een van onze schadebehandelaars via 0578-699777. U kunt uw schade ook eenvoudig online melden via www.veldhuisadvies.nl/schademelden.

 


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven