• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Zittend werken gaat zich wreken: dit zijn de gevolgen

Enige duizenden Nederlanders sterven per jaar aan de directe gevolgen van het te veel zitten tijdens het werk en in de vrije tijd. Dat stellen bewegingswetenschappers van het VU medisch centrum in Amsterdam.

Zittend werken gaat zich wreken: dit zijn de gevolgen

Nederlanders zitten het meest

Van alle Europeanen brengen Nederlanders het meeste aantal uren per dag op een stoel of op de bank door: gemiddeld 9,6 uur. Dat bleek eerder uit de Eurobarometer, een onderzoek onder 28.000 Europeanen. Gisteren werd bekend dat in Groot-Brittannië in 2016 circa 70.000 mensen stierven aan deze weinig actieve leefstijl, aldus onderzoek door de National Health Services.

14% meer kans op vroegtijdig overlijden

Veel zitten in combinatie met stress leidt tot vroegtijdig sterven, daarover zijn ook onderzoekers van VUmc, UMC Utrecht en TNO in Leiden het eens. „Wie acht tot elf uur per dag zit heeft 14 procent kans om vroegtijdig te overlijden”, zegt bewegingswetenschapper en epidemioloog dr. Hidde van der Ploeg van het Amsterdam UMC/locatie VUmc. „Wie langer dan elf uur per etmaal zit, verhoogt dat risico naar 40 procent.”

Ook levenskwaliteit daalt sterk

Tot aan het vervroegde moment van sterven wordt de levenskwaliteit van veel ’zittende’ personen ernstig ondermijnd door onder meer hart- en vaatziekten, overgewicht/obesitas, diabetes-2, hoge bloeddruk, vormen van kanker (met name borst- en darmkanker). Ook zou er een versnelde ontwikkeling van dementie zijn.

Werknemers financiële instellingen zitten het langst

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (2017), waarin TNO samenwerkt met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), blijkt dat werknemers van financiële instellingen, naar hun eigen inschatting, het langst zittend hun werk verrichten: 7,0 uur per dag, gevolgd door mensen uit de informatie- en communicatiesector (6,9 uur) en het openbaar bestuur (6,4 uur).

Fit-horloges kunnen helpen

Hoogleraar sportgeneeskunde dr. Frank Backx (UMC Utrecht) geeft aan dat in Nederland al jaren wordt uitgegaan van 7 tot 8 procent sterfte als gevolg van overmatig zitgedrag. „Het is moeilijk te ontrafelen. Wel weet ik dat ik op m’n kop krijg van een speciaal metertje dat ik bij mij draag als ik een uur lang geen 250 voetstappen heb gezet. Dan begint ’ie te trillen. Ik ga elke dag voor tienduizend stappen.”

> Lees hier hoe we bij Veldhuis Advies omgaan met een vitale werkomgeving.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven