• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Huizenkoper kijkt nu écht naar het energielabel

Nu de gekte op de huizenmarkt begint weg te ebben en de energieprijzen zijn gestegen, kijken mensen die een huis willen kopen kritischer naar het energielabel van potentiële woningen.

Huizenkoper kijkt nu écht naar het energielabel

Geen huis lager dan energielabel C

"Je ziet dat het energielabel belangrijker wordt. Een F-label, daar kunnen mensen nu over vallen en een paar jaar geleden was dat niet zo", zegt Juul van Amerom van Van Amerom Makelaardij in Zwolle. "Er zijn ook mensen die niet willen reageren op een huis met een label onder de C." De energielabels lopen van A voor de energiezuinigste huizen tot G voor de minst zuinige.

Er staan duizenden huizen te koop met energielabels F en G, blijkt uit cijfers van Funda:
Verdeling energielabels van huizen op Funda
"Het energielabel is echt van de hoogste prioriteit bij mensen", weet Michel Clous van Puur Makelaars in Haarlem. "Als potentiele kopers op bezichtiging komen hebben ze soms al zelf uitgerekend wat ze aan energiekosten kwijt zijn. En er wordt veel meer gekeken naar of een huis dubbel glas heeft, de leeftijd van de cv-ketel, of er isolatie is en of die makkelijk is aan te brengen."

Label in prijs verwerkt

Het is niet zo dat woningen met label F of G niet meer verkocht worden, maar het komt wel in de prijsstelling tot uitdrukking. Er wordt meer rekening met de verbouwkosten voor de volgende eigenaar gehouden. Dat constateert ook makelaarsvereniging NVM: "We zien een prijsverschil ontstaan tussen een woning met een minder goed label versus een nieuwe woning", zegt NVM-voorzitter Lana Gerssen.

Renoveren voor hoger label?

Puur Makelaars adviseert mensen die hun huis willen verkopen sinds een paar maanden om ervoor te zorgen dat ze een 'goed' energielabel hebben voordat ze het huis in de verkoop zetten. "Het kan niet altijd, maar als je je energielabel eenvoudig omhoog kunt schroeven met vloer- of dakisolatie, doe dat dan", zegt Clous. "Ik vind ook dat wij als makelaars een rol moeten hebben om huizen energie-technisch goed uit de bus te laten komen."

  • Wilt u uw woning verduurzamen? Wij helpen u graag bij het zetten van de juiste stappen. Wij bieden u o.a. vrijblijvend financieel advies, contact met een technisch energieadviseur en beschikbare aannemers, en bemiddeling bij het afsluiten van een groene hypotheek.

Vermelden energielabel in woningadvertentie sinds dit jaar verplicht

Sinds 2021 moet er voor het opstellen van een energielabel een inspecteur thuis langskomen, die onder meer controleert wat voor een glas, isolatie en verwarming je hebt. Dat kost een paar honderd euro.

En sinds dit jaar is er ook een advertentieplicht. Overal waar een te-koop-staand huis wordt geadverteerd, bijvoorbeeld op Funda of Social media, móet het energielabel erbij worden vermeld.

Meer informatie?

Wilt u vrijblijvend financieel advies omtrent het verduurzamen van uw (toekomstige) woning? Neem gerust contact met ons op via tel. 0578-211000 of mail naar [email protected]. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven