• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Waarom verduurzaming van uw woning steeds aantrekkelijker wordt

Iedereen heeft te maken met sterk gestegen kosten van energie voor de verwarming van de woning. Zelfs nu de winter nog “zacht” was, worden veel bewoners geconfronteerd met hogere kosten. Ook de wetgeving wordt steeds dringender op het gebied van verduurzaming. Alle reden om te kijken of er maatregelen zijn te treffen om de woning energiezuiniger te maken.

Waarom verduurzaming van uw woning steeds aantrekkelijker wordt

1. De terugverdientijd is korter

Door de hogere kosten van energie, wordt het financieel steeds aantrekkelijker investeringen te doen die uw woning energiezuiniger maken. Door de grotere bedragen die u per maand kunt besparen, verdienen de investeringen zich namelijk sneller terug. Soms kan dat al door het treffen van eenvoudige en relatief goedkope maatregelen, zoals tochtstrippen en isolatie.

Grotere besparingen kunt u doorgaans bereiken door maatregelen te nemen die eerst een wat forsere, financiële investering vragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isolerend glas, een warmtepomp of zonnepanelen. Zodra u de investering heeft terugverdiend, gaat u echt financieel rendement maken. Dat rendement zal veel hoger zijn dan bijvoorbeeld het rendement dat u op uw spaargeld ontvangt.

2. De wetgeving wordt dringender

De overheid neemt steeds meer maatregelen die woningeigenaren dwingen om aandacht te schenken aan het verduurzamen van de woning. Bijvoorbeeld door bij verkoop te eisen dat een deskundige heeft vastgesteld hoe duurzaam de woning is. De woning krijgt dan een energielabel, zodat de potentiële kopers een beter beeld krijgen bij de energiestatus van het huis.

Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld dat nieuw te bouwen woningen geen aansluiting meer op het gasnet krijgen. En vanaf 2026 moeten ook bestaande woningen langzaamaan richting gasbewust of gasloos bewegen. Huiseigenaren zijn vanaf dan namelijk verplicht om bij de vervanging van de cv-ketel over te stappen op een duurzaam alternatief. Dit kan een hybride of volledig elektrische warmtepomp zijn of een aansluiting op het warmtenet.

Opties om verduurzaming te financieren

Vanuit de overheid is verduurzaming ook belangrijk in het kader van het halen van de klimaatdoelen. Om dat mogelijk te maken, worden er allerlei mogelijkheden ontwikkeld om de investeringen die consumenten hiervoor moeten doen te financieren.

Allereerst zijn er meerdere subsidies beschikbaar. Daarnaast zijn er vaak regelingen van gemeenten, provincie en overheid die tegen aantrekkelijke voorwaarden en lage kosten bereid zijn een gedeeltelijke financiering te verstrekken om de verduurzaming van uw woning mogelijk te maken. Ook is het in veel gevallen mogelijk om, wanneer u al een hypotheek heeft, een extra bedrag op te nemen wanneer u dit gaat gebruiken om uw woning te verduurzamen. Voor zo’n “groene hypotheek” hoeft u dan niet opnieuw naar de notaris.

Bekijk hier het volledige stappenplan huis verduurzamen.

Meer informatie
Wilt u weten wat er in uw situatie mogelijk is? Neem gerust contact met ons op via tel. 0578-211000 of mail naar [email protected]. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven