• Persoonlijk advies
 • Alle kennis in huis
 • Complete oplossingen
 • Volledig ontzorgd
 • klantwaardering 9,1
Losgeld betalen na cyberaanval

Kun je gedwongen worden losgeld te betalen na een cyberaanval?

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor, of voelen zich gedwongen, losgeld te betalen na een cyberaanval. Allianz Commercial deed binnen de westerse economieën onderzoek naar de gevolgen van een cyberaanval waarbij de verliezen neerkwamen op een miljoen euro of meer.

Kun je gedwongen worden losgeld te betalen na een cyberaanval?

Even tussendoor: een miljoen euro lijkt veel, maar is zo geleden. Bijvoorbeeld bij de gemeente Antwerpen in 2022. Zij liepen alleen al 1,2 miljoen euro aan inkomsten mis als gevolg van een cyberaanval. De totale schade van de cyberaanval wordt geschat op 70 miljoen euro en daarbij werd volgens de Gemeente Antwerpen geen losgeld betaald.  

Chantage  
Cybercriminelen worden niet alleen steeds handiger in het uitvoeren van een cyberaanval. Zij weten ook steeds meer gedupeerde bedrijven ervan te overtuigen losgeld te betalen. In 2019 ging nog 10% van de bedrijven over op het betalen van losgeld, maar in 2022 was dit al 54%! Dat heeft vooral te maken met het feit dat cybercriminelen de buitgemaakte gegevens steeds vaker (dreigen te) verspreiden. Een goed drukmiddel, zo blijkt.  

Betaal nooit zomaar losgeld
Toch is het nooit verstandig om (meteen) over te gaan op het betalen van losgeld, hoe groot de druk ook is. De betaling lost het probleem namelijk niet altijd op. Als er al gegevens verspreid zijn, kunt u nog steeds te maken krijgen met een schadeclaim van gedupeerden of de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook is het betalen van losgeld natuurlijk geen garantie dat u de versleutelde gegevens ongeschonden terugkrijgt. Krijgt u te maken met een cyberaanval? Neem dan altijd contact op met de Autoriteit Persoonsgegevens, uw verzekeraar en/of een cyberexpert.

Wat dekt een cyberverzekering?
Een cyberverzekering gaat verder dan alleen de verzekering op zich. Om u precies goed te kunnen verzekeren, is het namelijk belangrijk dat u eerst inzicht heeft in uw cyberweerbaarheid. Wij helpen u daarbij in een cyberadviestraject. Dat begint altijd met een persoonlijk intakegesprek en eindigt met een uitgebreid advies van onze cyberexpert. Die vertelt u welke maatregelen u zelf kunt nemen en welke risico’s u kunt verzekeren.

Heeft u een kleine onderneming? Dan kunt u zelfs subsidie aanvragen om de cyberweerbaarheid van uw bedrijf te verbeteren.

Wat is mogelijk verzekerd?
Als u onverhoopt toch slachtoffer wordt van een cyberaanval, lopen de kosten al snel hoog op. Een cyberverzekering dekt (afhankelijk van de dekking):

 • Kosten door bedrijfsonderbreking
 • Kosten voor forensisch onderzoek
 • Aansprakelijkheidsclaims van derden
 • Boetes van de Autoriteit Persoonsgegevens
 • Betalen van losgeld
 • De inzet van het Incident Response Team
 • CEO-fraude (beperkt)

Kosten die ongedekt toch al snel in de tonnen of zelfs miljoenen kunnen lopen en soms zelfs een faillissement tot gevolg kunnen hebben. Daarom blijft voorkomen beter dan genezen! 

Meer informatie

Bij Veldhuis Advies adviseren wij u graag over de preventieve maatregelen die u kunt nemen om uw bedrijf tegen een cyberaanval te beschermen, maar ook om het risico op een faillissement naar aanleiding van een cyberaanval te voorkomen. Wilt u met ons sparren over de risico’s die uw onderneming loopt en de mogelijke oplossingen die een cyberverzekering kan bieden? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of bel naar 0578-699789. Wij helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven